Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Új lemezen jelentek meg Karosi Bálint zenekari művei

Új lemezen jelentek meg Karosi Bálint zenekari művei

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hogy mennyi a különbség egy 18. század eleji lipcsei és egy 21. századi New York-i kántor feladatai között? Meglepően kevés! J. S. Bachhal szemben Karosi Bálintnak, a manhattani Saint Peter’s Church jelenlegi kántorának tanítania szerencsére nem kell, de saját templomának zenei együttesét pontosan ugyanúgy meg kell szerveznie, és zenét is ugyanúgy kell szolgáltatnia az istentiszteletek számára, mint legnagyobb elődjének, ez a zene pedig éppúgy lehet a sajátja, mint más zeneszerzőké. A Hungaroton lemezén Karosi Bálint saját, zenekari műveiből válogattak.

Karosi Bálint nemzetközileg elismert orgonista és zeneszerző. Az Amerikai Művészeti Akadémia Charles Ives zeneszerzői ösztöndíjasa és a lipcsei 16. Nemzetközi Bach Verseny első helyezettje.

Karosi Bálint korábban megjelent albumai:

Clavierübung III: The Chorales

Johann Sebastian Bach: A fúga művészete

- hirdetés -

Szerzeményeit a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Boston Modern Orchestra Project, a Philharmonia Baroque Orchestra, a New York-i Spectrum Symphony, az UMZE Kamarazenekar, a Musiciens Libres, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, az Anima Musicæ Kamarazenekar, az Antico Moderno, a Norfolki Fesztiválkórus, a Yale Filharmonikus Zenekar, a Canto Armonico és a Bostoni Choral Ensemble adta elő.

A legújabb lemezen hallható három mű mögött világosan körvonalazódik egy zeneszerzői személyiség, amely számára a legfontosabb fogalom az egyensúly.

A hangszín–dallam–harmónia–ritmus egyensúlya éppúgy (vagyis hogy a zene egyetlen paramétere se domináljon a többi fölött), mint a szerkezet és a tartalom egyensúlya (vagyis hogy a számos kortárs zenére jellemző, minden egyebet maga alá gyűrő strukturális gondolkodás ne írja felül az igényt, hogy a zene megszólítsa a hallgatót).

Az Existentia – Karosi Bálint zenekari művei című lemezbe belehallgathat a Hungaroton Zeneáruházban, vagy a kiadó YouTube csatornáján.


1–6. Kettősverseny orgonára, ütőhangszerre és vonósokra (2016)

Előadók: Karosi Bálint (orgona); Charles Kiger (ütőhangszerek); Spectrum Symphony of New York David A. Grunberg, vezényli David A. Grunberg

7–9. Hármasverseny cimbalomra, hátfára és gitárra (2015)

Előadók: Környei Miklós (gitár); Anastasia Razvalyaeva (hárfa); Szalai András (cimbalom); Anima Musicæ Kamarazenekar, vezényli Horváth Balázs

10–12. Existentia – szimfonikus költemény Weöres Sándor emlékére (2014)

Előadó: Boston Modern Orchestra Project, vezényli Gil Rose

Katalógusszám: HCD 32805

Megjelenés: 2019. április 18.

Összidő: 67:38

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X