Papageno Radio
Címlap 46 millió forintért kelt el egy Aba-Novák-festmény

46 millió forintért kelt el egy Aba-Novák-festmény

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ezen a héten tartotta háromnapos, jubileumi árverését a Nagyházi Galéria. Az 1984-ben egy budai ház garázsában indult műkereskedelmi vállalkozás 1994 áprilisában a Sotheby’s aukciósház közreműködésével tartotta első árverését, és azóta is állandó szereplője a hazai aukciós piacnak; ez a mostani már a 243. alkalom volt, amikor licitálni lehetett náluk. A huszonöt évvel ezelőtti debütálás legmagasabb leütése 2,3 millió forint volt (egy 1691-es Chiarini-festményért), május 29-én este pedig egy 46 milliós Aba-Novák-leütéssel ünnepelhették az évfordulót.

A Nagyházi Galéria háromnapos aukciójának május 29-i sztártétele Aba-Novák Vilmos 1920–21 körül festett Hátaktja volt, amelyért 42 millió forintról indult a licit. A kalapács végül 46 millió forintnál csapott le; ez a negyedik legmagasabb összeg, amit eddig Aba-Novák-képért valaha is fizettek hazai árveréseken. A művész amúgy összesen tizenhárom alkotásával szerepel a 30 millió forint feletti leütések listáján; a legtöbbet, 120 millió forintot – és persze az erre még minden esetben rájövő jutalékokat – a Virág Judit Galéria 2017. decemberi árverésén adták meg a Kikötő című festményéért.

Aba-Novák Vilmos: Kikötő – forrás: Virág Judit Galéria

A Nagyházi Galéria pedig ezzel a sikerével negyedszázados működésének harmadik legmagasabb leütését érte el. A ház összesen nyolcszor tudott 30 millió forintnál magasabb leütést elérni eddigi története során (ezen a hazai árverési toplistán ma nagyjából háromszáz tétel szerepel); legkiemelkedőbb sikerük (a hetedik legmagasabb összeg, amit nyilvános aukción Magyarországon valaha műtárgyért adtak) egy az árverezésekor még csak „Tizianónak tulajdonított” festmény aukcionálása volt 2005 májusában: ezért a 65 milliós kikiáltás után 140 millió forintos leütést tudtak elérni.

Ide kapcsolódik:
110 milliós csúcs, csak most nem dollár, hanem forint

Az árverés után a festményről egyértelműen bebizonyosodott, hogy valóban az itáliai mester 1550 és 1560 között készült saját kezű alkotása, így 2015 júliusában a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár program keretében 4,5 milliárd forintért megvásárolta 2005-ös vevőjétől és letétként a Szépművészeti Múzeumban helyezte el.

Promóció

Stream és színház

X
X