Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapest Folk Fest A nemzetközi világzenei toplisták legjobb, menekültekből álló zenekara lép fel a Budapest...

A nemzetközi világzenei toplisták legjobb, menekültekből álló zenekara lép fel a Budapest Folk Festen

Mindkét vezető nemzetközi világzenei toplistán dobogós májusban a menekült zenészekből álló Refugees for Refugees zenekar. A hazájukat elhagyni kényszerült, neves szíriai, tibeti, pakisztáni, iraki és afganisztáni művészekből álló együttes AMINA című albuma a World Music Charts Europe összesítésében harmadik, a Transglobal Worls Music Charts toplistáján pedig első helyezett lett.

Mindkét listát több tucat ország világzenei szakembereinek szavazatai alapján állítják össze, és meghatározónak számítanak a nemzetközi világzenei piacon. Az együttes tagjait az egymás zenéje iránti tisztelet fogja össze és a vágy, hogy a különböző kultúrák között zenei kapcsolatokat teremtsenek.

- hirdetés -

A Refugees for Refugees május 23-án lép fel a Budapest Folk Festen a Hagyományok Házában, egy estén a Ljubljanában élő macedón klarinétművész és zeneszerző, Goran Bojčevski kvartettjével és a roma zene világhírű szólóénekes-párja, Balog József és Künstler Ágnes alapította EtnoRommal.

A koncert a Kisebbségek Hangjai sorozat része, a Kreatív Európa program támogatásával valósul meg.

A Kisebbségek Hangjai sorozatban a Hagyományok Házában fellép még az olasz SuRealistas és a kiváló szlovén formáció, a Klarisa Jovanović & Della Segodba duója. A Kisebbségek Hangjai projekt célja, hogy

kiemelje azt az elemi hatást, amit az etnikai kisebbségek gyakorolnak az európai társadalmakra, különös tekintettel a zenére.

„A Budapest Folk Fest továbbra is mindazon produkciók találkozási helye, melyek elismerik a népzene ősi erejét, ha kell XXI. századivá teszik azt, vagy netán hozzá sem nyúlva közvetítenek valami időtlenséget és szépséget – melyet mi kitüntetett ünnepként élünk meg, újra és újra bizonyítva Budapest folkfővárosi szerepét!” – mondta Horváth László, fesztiváligazgató.

Tizedik alkalommal rendezi meg a Fonó a Budapest Folk Festet, amelyhez idén társrendezőként a Hagyományok Háza is csatlakozott. Az évek során sokat változott a fesztivál, ahogyan a városi folk és a körülöttünk lévő világ is folyamatosan változik. A jubileumi Budapest Folk Fest négy helyszínen várja a közönséget május 22-25. között: a Fonóban, a Hagyományok Házában, a Kobuci Kertben és a TRIP Hajón.

Az idei sorozatban több táncház, nép- és világzenei koncert várja az érdeklődőket. Fellép Marko Markovic és zenekara, Sebestyén Márta háziasszonyként látja vendégül hagyományőrző együttesek több generációját a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsorában, izgalmas színfolt lesz a máltai Tribali zenekar koncertje és a Flamenco Nuevo, vagyis az új flamenco jeles képviselője, Juan de Lerida is a fesztivál vendége lesz. Táncházat tart az Erdőfű és a PásztorHóra, lesz Fonó Szerda táncház, koncertet ad a Dalinda és a Bazseva, valamint több aspektusból foglalkozik a fesztivál a török zenei hagyományokkal is.

A Budapest Folk Fest programstruktúrája a műfajok iránti nyitottságot, átjárhatóságot és a közönség bekapcsolódását célozza. „A Budapest Folk Fest az új élmények fesztiválja, ahol elmerülünk a hagyományban, legyen az erdélyi népzene, török világzene, vagy cigány táncház. Fesztiválunk olyan előadókat mutat be évről évre, akiknek művészete gyökereikből, a hagyományokból táplálkozik folyamatosan újrateremtve, újragondolva azt.” – vallják a szervezők.

Egy biztos: bármelyik este is csatlakozunk a fesztiválhoz, az ismerős muzsikák mellett mindig találkozunk majd valami újjal: így alakul és születik folyamatosan újjá a folk, melynek mindannyian részei vagyunk.

Az érdeklődőket várják a kedvezményes fesztiválbérlettel, jegyekkel. Bővebb információ a a Budapest Folk Fest oldalán.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X