Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Amikor fél dollár egy egész vagyont ér

Amikor fél dollár egy egész vagyont ér

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ha valakinek mindösszesen egyetlen féldolláros a teljes vagyona, akkor annak az az érme nyilván gyakorlatilag mindent jelent az életében. De vannak olyanok is, akiknek bár nagyon sok pénzük van, mégis éppen egy konkrét féldolláros jelent – vagyis ér meg – nagyon sokat. Akár például a féldolláros érme eredeti vásárlóértékének a több mint kétszázezerszeresét.

Az 1976-ban alapított dallasi Heritage Auctions árverezőház április végi ritka amerikai pénzérméket felvonultató licitjén került kalapács alá egy 1964-es úgynevezett Kennedy-féldolláros. Az érme neve onnan ered, hogy az amerikai címeres sassal ellentétes oldalán az előző év novemberében éppen Dallasban meggyilkolt néhai amerikai elnök profija látható.

- hirdetés -

A kilencven százalék ezüstből és tíz százalék rézből vert érme igazi kincs a numizmatika-gyűjtők körében: 2009 januárjában – ugyancsak a Heritage árverésén – még „csak” 17.250 dollár volt egy példány ára, 2016 januárjában már 22.325 dollár, majd ugyanannak az évnek a decemberében a Kennedy-féldolláros elérte az eddigi ár-rekordját, amikor valaki ugyan ennél a háznál már nem kevesebb, mint 47.000 dollárt adott meg egy darabért.

Ide kapcsolódik:
Kéteurós pénzérmére kerül Leonardo egyik leghíresebb képe

Most viszont április végén ez az eddigi rekord dőlt meg, méghozzá nem is akármennyivel: az anonimitását megőrizni kívánó vásárló ezúttal 108.000 dollárt fizetett ki egy, a ház leírása szerint nagyon jó állapotú érméért, amivel természetesen mostantól ez lett a legdrágább Kennedy-féldolláros a világon. Persze csak addig, amíg valaki majd esetleg megint nem licitálja ennél is magasabbra valamelyik elkövetkezőkben kínált ilyen aprópénz éppen aktuális árát. Úgyhogy figyelem: érdemes körülnézni a régi pénztárcák mélyén!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X