Papageno Radio
Címlap Az Esterházy-kastélyban adnak koncertet a berlini Karajan Akadémia művészei

Az Esterházy-kastélyban adnak koncertet a berlini Karajan Akadémia művészei

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Május 26-án 18.00 órától egy Eisenstadtól Potsdamig ívelő zenei hídnak lehetünk fültanúi a kismartoni Esterházy-kastély Haydn-termében.

Az építőmester Ton Koopman, a holland dirigens, orgona- és csemballóművész, aki a legszakavatottabb régizene játékosok közé tartozik. A Berlini Filharmonikusok Karajan Akadémiájával Koopman két felvilágosult, műértő és muzsikáló uralkodónak állít emléket: a Sanssouci-kastélyból a porosz Nagy Frigyesnek, a kismartoni Esterházy-kastélyból I. Esterházy Miklósnak.

Ide kapcsolódik:
A balerinából lett hercegné - Esterházy Melinda élete

Potsdamban Johann Sebastian Bach vendégeskedett, fia, Carl Philipp Emanuel pedig karmesterként tevékenykedett, tőlük a következő két darab csendül fel: J. S. Bach: h-moll szvit, BWV 1067 valamint C. Ph. E. Bach: 4. szimfónia, Wq. 183.

Kismartonban Joseph Haydn alkotott, aki így vallott saját magáról:

„Aki alaposan ismer, tudja, hogy sokat köszönhetek Emmanuel Bachnak, értem őt, és sokat tanultam tőle.”

Míg Haydntől a 98. (B-dúr) szimfóniát addig Mozarttól a fuvolára és hárfára írt C-dúr versenyművet hallhatja a közönség. Mindebből egy zenei csúcstalálkozó bontakozik ki, a Bach apa és fiú, Mozart és Haydn részvételével – Mathieu Dufour, a Berlini Filharmonikusok szólófuvolistája és a fiatal francia hárfaművész, Marion Ravot közreműködésével.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X