Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Könyvsarok Az Európai Unió Irodalmi Díját kapta Mán-Várhegyi Réka

Az Európai Unió Irodalmi Díját kapta Mán-Várhegyi Réka

Valer-Daniel Breaz, a román kultúra és nemzeti identitás minisztere, valamint Navracsics Tibor, oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyi biztos május 22-én, Románia állandó brüsszeli képviseletén jelentette be az Európai Unió Irodalmi Díjának idei nyerteseit. 

A European Unio Prize for Literature 2019-es díjazottjai: Laura Freudenthaler (Auzstria), Piia Leino (Finnország), Sophie Daull (Franciaország), Réka Mán-Várhegyi (Magyarország), Beqa Adamashvili (Grúzia), Nikos Chryssos (Görögország), Jan Carson (Írország), Giovanni Dozzini (Olaszország), Daina Opolskaitė (Litvánia), Marta Dzido (Lengyelország), Tatiana Țîbuleac (Románia), Ivana Dobrakovová (Szlovákia), Haska Shyyan (Ukrajna) and Melissa Harrisson (Egyesült Királyság).

- hirdetés -

Az Európai Unió Irodalmi Díjának magyar zsűrije a kislistára felkerült három szerző (Mán-Várhegyi Réka, Milbacher Róbert és Szilasi László) műve közül Mán-Várhegyi Réka Mágneshegy című regényét tartotta a legjobbnak.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Ők az Európai Unió Irodalmi Díjának magyar esélyesei

A díjat olyan, már nem kezdő, de még nem is teljesen befutott szerzőnek ítélhették oda, akinek az elmúlt másfél évben jelent meg figyelemreméltó szépprózai munkája, és ez minimum a második, maximum a negyedik ilyen műve.

A díjat Magyarországon eddig Szvoren Edina (2015), Horváth Viktor (2012) és Szécsi Noémi (2009) nyerte el.

Ide kapcsolódik:
Szvoren Edina novelláskötete nyerte a 2019-es Libri irodalmi díjat

A Litera-díjas Mán-Várhegyi Réka művét, a Mágneshegyet a Magvető Könyvkiadó jelentette meg 2018-ban. Az 5000 euróval járó elismerést október 2-án Brüsszelben veszi át a szerző a többi, az idén díjazásra jelölt ország nyertesével együtt.

(Via Litera)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.