Papageno Radio
Blogok Budapest Folk Fest Három új lemezt mutatnak be a Budapest Folk Festen

Három új lemezt mutatnak be a Budapest Folk Festen

Három új lemez, két teljesen első album és számos olyan muzsika, amellyel most először találkozhat a budapesti közönség: tizedszer szervez Budapest Folk Festet a Fonó, évről-évre bemutatva az év folkzenei ínyencségeit. Idén a Hagyományok Háza társzervezőként csatlakozott be a programsorozatba, így a jubileumi év alkalmából még színesebb és izgalmasabb program várja a nép- és világzene rajongóit. Május 24-én a három fő helyszín mindegyike lemezbemutató koncerttel várja az érdeklődőket: a Fonóban Vaszi Levente és Vrencsán Anita gyimesi csángó lemeze, a Hagyományok Házában Balogh Melinda erdélyi cigány népzenei albuma a Kobuci Kertben pedig a Meszecsinka születésnapos zenei anyaga mutatkozik be.

A kosteleki születésű Vaszi Levente, a 2014-es „Fölszállott a páva” televíziós népzenei- és néptáncos vetélkedő közönségdíjas énekese tanítványával, Vrencsán Anitával készített közös albumot, amelyet május 24-én mutatnak be a Fonóban. A Tatros völgyében élő gyimesi csángók zenéjének ősereje elevenedik meg első közös lemezükön, melynek további közreműködői: Timár Erika és a kosteleki Zúgató zenekar.

A lemezbemutató koncert után a Fonó hagyományai szerint táncház lesz: a Berka együttes muzsikál.

Levente a mindennapokban hagyományőrző magyar-földrajz szakos tanár Kosteleken, aki arra tette fel az életét, hogy a következő generációk is megismerjék gyökereiket, a mai csángó gyerekek az ének, a tánc és a magyar nyelv összetartó ereje révén továbbvigyék a több évszázad óta élő tradíciókat. Vrencsán Anita, „Kostelek kicsi pacsirtája” – ahogy Sebestyén Márta nevezte – a 2015-ös „Fölszállott a páva” televíziós vetélkedő döntős szólistája, jelenleg a csíkszeredai Nagy István Művészeti Iskola diákja.

Az albumon gyimesi keservesek és táncházi muzsika egyaránt megtalálható: olyan ez mintha ellátogatnánk egy bálba Leventéék szülőfalujába, Kostelekre:

ezek a dallamok sehol máshol a Gyimes völgyben nem találhatók meg, sajátos, egyedi muzsikát hallunk.

Balogh Melinda népdalénekes Napkerék című első szólólemezén az erdélyi cigányság népzenéjéből ad ízelítőt erdélyi és magyarországi népzenészek közreműködésével. Az összeállítások változatos hangszerelése és a kiváló zenei szerkesztés gondoskodik arról, hogy ebben a zenében mindenki kedvét lelje.

Balogh Melinda – forrás: Budapest Folk Fest

A zenei anyagot az Utolsó Óra gyűjtéseiből válogatták a teljesség igénye nélkül, hat tájegységet érintve: Kővár-vidék (Nagybánya), Felső-Maros-mente (Vajdaszentivány), Kalotaszeg (Méra), Szilágyság (Szilágynagyfalu), Kelet-Mezőség (Nagysármás), Vízmellék (Csávás)

A Napkerék olyan cigány zenészeknek, énekeseknek kíván emléket állítani, akik nagylelkűen megosztották régről hozott tudásukat a táncházmozgalom tanulni vágyó fiataljaival,

akár úgy, hogy az Utolsó Óra népzenei programban voltak Budapesten, mint a nagybányai Marcel Covaci, a csávási Lunka Erzsi, vagy a sármási Moldovánok, akár úgy, hogy otthonukban látták vendégül az érdeklődőket, mint a mérai Toni Rudi, vagy Árus Béla.

Az album zenei szerkesztője Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója.

A koncert május 24-én este a Hagyományok Házában lesz, utána a Kisebbségek Hangjai sorozatban a szlovén Klarisa Jovanovic & Della Segodba, valamint az olasz SuRealistas lép fel.

A világzene kategóriájában a Meszecsinka több összesítésben is a legjobb együttesek közé került az elmúlt években.

Meszecsinka hét nyelven énekel, négy országból jön (Magyarország, Bulgária, Lengyelország és Horvátország) és Csodaországba tart, ahol a magyar és a bolgár folklór együtt él a flamencoval és a pszichedelikus rockkal, az orientális az experimentálissal.

A zenekar aktívan turnézik. Bejárta Európát, játszott az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában, klipet forgatott a Vörös téren és road movie-t a Balkánon. A zenekart Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapította.

Az idén 10 éves zenekar tavaly Fonogram díjat kapott, és születésnapját egy új lemezzel is megünnepli: ez a zenekar első albuma, amely kizárólag saját kompozíciókból áll. Az új albumot május 24-én mutatja be a zenekar a Kobuci Kertben, ahol a Budapest Folk Fest keretein belül lép fel a máltai Tribali zenekarral.

A fesztivál teljes programjáért kattintson ide!

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!