Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Második alkalommal rendezik meg a nagy sikerű Orosz Zenei Fesztivált

Második alkalommal rendezik meg a nagy sikerű Orosz Zenei Fesztivált

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Október 7-13. között második alkalommal rendezik meg az Orosz Zenei Fesztivált. A 2018 őszén indított komolyzenei programsorozat hatalmas sikere után újra az orosz zene géniuszai kerülnek fókuszba két városban, Budapesten és Debrecenben.

Szabó Marcell Junior Prima díjas és háromszoros Fischer Annie-ösztöndíjas, nemzetközi versenyek győztes zongoraművésze, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője a programstruktúrában idén is a már „bevált” és művészeti szempontból felépített tematikát követi.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Szabó Marcell: „Rachmaninov dúskált az ötletekben”

Az első fesztiválprogram – amely Rachmaninov életművével foglalkozott – művészi színvonalával komoly szakmai elismerést vívott ki. Az Oroszországi Föderáció pedig Szabó Marcellt a nemzetközi kapcsolatok területén kifejtett kulturális munkájáért rangos  kitüntetésben részesítette.

Idén hat zeneszerző munkásságát öleli fel a fesztivál programja:

Prokofjev zenekari darabjai között megszólal az I. zongoraverseny, de a közönség nagy örömére a Rómeó és Júlia is hallható lesz. Glinka zenéjéből a kamaradarabok kerülnek fókuszba. Muszorgszkij 180 éve született, ebből az alkalomból egy teljes napon keresztül, több rendezvénnyel mutatja be a fesztivál a zeneszerző sokszínű arcát. Előadás lesz az életéről, levelezéséről, és felhangzanak részletek az „Egy kiállítás képei” című műből is. Az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum egy teljest kiállítást hoz erre az alkalomra Budapestre és Debrecenbe. Muszorgszkij operáiból továbbá filmvetítést láthat majd a közönség az Orosz Kulturális Központban. A fesztivál keretében Szkrjabin zongoradarabjai is középpontba kerülnek, Rimszkij-Korszakov dalai pedig igazi csemegének számítanak majd a koncertek sorában.

Rachmaninov Vesperás című kórusműje, melyet a Szent István-bazilikában énekelt a Debreceni Kodály Kórus tavaly a közönség egyik kedvence volt. Idén Csajkovszkij Vesperását hallhatjuk majd ugyanebben a csodálatos térben.

Ide kapcsolódik:
Ezt gondolta Rachmaninov a magyar népdalról

Lukácsházi Győző a gyerekeket szólítja meg a fesztiválon Prokofjev Péter és a farkas című művének bemutatásával. A fesztivál meghívására hazánkba látogat egy különleges, orosz guszli együttes is, akik tradicionális pengetős hangszereik által bepillantást engednek az orosz népzenébe.

A fesztiválnak Budapesten idén is a Zeneakadémia, a Szent István-bazilika és az Orosz Kulturális Központ ad otthont, Debrecenben a Kölcsey Központ és a Református Nagytemplom lesz a koncertek helyszíne. A fesztivál továbbra is szorosan együttműködik Kodály Filharmóniával, a zenekar Somogyi-Tóth Dániel, a kórus pedig Szabó-Sipos Máté vezényletével szólal meg.

A fesztivál részletes programjait ide kattintva, a fesztivál-blogot pedig itt, illetve a facebook-oldalon lehet követni, jegyek is ezeken a felületeken rendelhetők. A Papageno különszámban jelenteti meg az Orosz Zenei Fesztivál programját, melyet a kiemelt helyeken megtalál az érdeklődő közönség augusztustól.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X