Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapest Folk Fest Neves roma előadók is fellépnek a 10. Budapest Folk Festen

Neves roma előadók is fellépnek a 10. Budapest Folk Festen

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Május 22-én kezdődik és 25-én estig tart a 10. jubileumi Budapest Folk Fest. A Fonóhoz idén társrendezőként a Hagyományok Háza is csatlakozott. Az évek során sokat változott a fesztivál, ahogyan a városi folk és a körülöttünk lévő világ is folyamatosan változik. Hagyományosan a Fonó Szerda táncházzal indul a sorozat a Bazseva és a Dalinda zenekarokkal, tánctanítással és táncházzal. 

A jubileumi Budapest Folk Fest négy helyszínen várja a közönséget május 22-25. között: a Fonóban, a Hagyományok Házában, a Kobuci Kertben és a TRIP Hajón.

A Franciaországban élő, spanyol roma származású Juan de Lerida, a Flamenco Nuevo, vagyis az új flamenco egyik jeles képviselője. Zenéje tiszta forrásból táplálkozik, amelyet hol dzsesszes, hol pedig klasszikus elemekkel ízesít, kompozíciói egyszerre táncolhatóak, meghatóak és szabadok. Mint sok más roma zenész, Juan sem a nyilvános elismerést keresi: ezt saját közösségében, szeretné elérni, ezért is tartott 2008-ig, 40 éves koráig, amíg beleegyezett, hogy felvegye az első, Quimeras című albumát.

Néhány éve már nem csak a helyi rajongók ismerik művészetét: francia és más külföldi koncerttermekben játszott nagy sikerrel, népszerűsége pedig előadásról előadásra folyamatosan nő.

Magyar zenészek közül eddig a Romengóval lépett fel együtt, a Budapest Folk Festre Nagy János (zongora), Viviane B. Szabó (ének), Mazura János (tuba) és Badics Márk (dobok) felállásban készülnek.

Marko Markovic édesapjától, a legendás trombitakirály Boban Markovictól örökölte zene iránti szeretetét. A családi hagyományoknak megfelelően Marko már ötéves kora előtt elkezdett zenélni, és ez a hangszer azóta is szenvedélye. Marko és Boban évekig közös zenekarukban játszottak.

Marko Markovic olyan hírességekkel zenélt már együtt, mint Emir Kusturica, Goran Bregovic, DJ Shantel, Ivo Papazov vagy Esma Redzepova.

2006-ban alapította meg saját fúvószenekarát, és azóta viszi a fúvós hangszerek és az energiával teli cigányzene jó hírét a világban. A Balkán maga az élő és lélegző fúvószene – sem esküvő, sem más ünnep nem létezhet fúvószenekar nélkül. Ez több, mint egyszerű muzsika: az identitás része, becsületbeli ügy, a lényeg maga – a kultúra élő és lélegző alkotóeleme.

Mindkét koncertre május 25-én, a Budapest Folk Festen kerül sor a KOBUCI Kertben.

A koncertek után a BABRA zenekar muzsikál a folkkocsmában.

 „A Budapest Folk Fest továbbra is mindazon produkciók találkozási helye, melyek elismerik a népzene ősi erejét, ha kell XXI. századivá teszik azt, vagy netán hozzá sem nyúlva közvetítenek valami időtlenséget és szépséget – melyet mi kitüntetett ünnepként élünk meg, újra és újra bizonyítva Budapest folkfővárosi szerepét!” (Horváth László fesztiváligazgató)

Bővebb információ a fesztivál oldalán.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X