Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Unger Balázs: „A Cimbaliband új lemeze ismét közelebb áll az autentikus népzenéhez”

Unger Balázs: „A Cimbaliband új lemeze ismét közelebb áll az autentikus népzenéhez”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A magyarországi és a nemzetközi világzenei színtér egyik legismertebb együttese az idén a 11. lemezével jelentkező Cimbaliband, melynek frontembere a színpadon és a háttérben is példaértékűen mozgatja a szálakat. Unger Balázs az autentikus magyar népzene és a Balkán tradícionális dallamait fűszerezi virtuóz cimbalomfutamaival és más zenei stílusokkal, így ötvöződik a hagyomány és a modern kelet európai életérzés a Cimbaliband megszólalásában. Az együttes vezetőjével az Iram című új lemez megjelenése kapcsán beszélgettünk. 

– Hogy kristályosodott ki a Cimbaliband mostani összetétele?

- hirdetés -

– Ez a felállás 2016-ban jött létre, akkor volt a zenekar életében egy nagy átalakulás. Unger Gergővel, az öcsémmel maradtunk az együttes magjaként, és újabb zenészek csatlakoztak hozzánk, akikkel egyben megújult hangot is kapott az idén már 13 éve működő Cimbaliband.

Unger Balázs és Unger Gergő a Cimbalom Brothers nevű formációnak is alapító tagjai, melynek legelső lemeze rögtön a legnagyobb nemzetközi elismeréseket kapta: mind a World Music Charts Europe, mind pedig a Transglobal World Music Charts rangos nemzetközi fóruma egyaránt az élvonalba sorolta az albumot. A Cimbalom Brothers a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál kiemelt vendége lesz: a teljes fesztivál romtemplom-béli koncertjükkel veszi kezdetét.

2009-óta több alkalommal dolgozott velünk Solymosi Máté, hegedűsünk, aki Boda Gellért helyetteseként is részt vett a munkánkban, de már egy korábbi lemezt is rögzítettünk a közreműködésével: a 2011-es Ablakimba című albumon ő játszik. Emiatt is egyértelmű volt számunkra, hogy Mátét kérjük fel az együttes új felállásának kialakításában a hegedűs pozícióra, aki ráadásul a magyar népzenét, a klasszikus zenét, a jazzt és a Balkán zenei világát mind jól ismeri.

Solymosi Máté – forrás: facebook.com/cimbaliband

Hármunkhoz csatlakozott továbbá Tóth Gergő nagybőgőn és Babos Lőrinc dobon. Az alapvetően 5 főssé váló zenekarhoz állandó vendégként Danics Dóra énekesnő kapcsolódott be, akit úgy ismertünk meg, hogy Cimbaliband-rajongóként több alkalommal is találkoztunk vele a koncertjeinken. Most pedig már ott tartunk, hogy három lemezt is készítettünk vele.

A Cimbaliband 2019-ben – forrás: cimbaliband.hu

– A Cimbaliband mindenkori koncepciója, hogy sokoldalú, sokféle műfajban jártas zenészek legyenek a tagjai?

– A legfontosabb, hogy a repertoár kialakításába azoknak a vidékeknek a hagyományos zenéjét tekintem alapul, amelyekben megtalálható a cimbalom, az égei-tengeri szigetvilágtól kezdve a Kárpát-medence népzenéjén át a török területek tradícionális muzsikájáig, ahová – sokak számára nem ismert tényként – szintén eljutott a magyar zenében használt cimbalom őse. Ezeknek a vidékeknek a zenéjét próbáljuk ötvözni népszerű műfajokkal, mint például a jazz, vagy bizonyos könnyűzenei stílusok, amelyekben még megállja a helyét a cimbalom mint központi hangszerünk. Ez egy elég sajátos hangszer, és az a legnagyobb előnye, hogy jól tud alkalmazkodni mindenféle zenei világhoz. Emiatt szerencsés, ha az együttes tagjai többféle zenei műfajban is jártasak.

A Cimbaliband 2019-ben – forrás: cimbaliband.hu

– A Fonó kiadásában megjelent új, Iram című lemez miben különbözik az előzőektől?

– Az Iram is egy népzenei ihletettségű album, az a különlegessége, hogy a zenei anyagát száz százalékban én alkottam meg, a szövegek nagy részét pedig Danics Dóra írta. Az általam már ismert zenék kapcsán eszembe jutottak kis dallamtöredékek, amikből elkezdtem improvizálni, építkezni – így születtek meg a számok.

Két vendégművész is közreműködött a lemezen: Barić Zorán, aki nagyon jó ízléssel játszik harmonikán, valamint Gólya Péter brácsás, aki egyben a tanítványom volt, most pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákja.

A Cimbaliband első albuma 2007-ben jelent meg Transbalkan Express címmel.

– Danics Dórát az X-Faktor című televíziós tehetségkutató műsor negyedik évadának győzteseként ismeri a szélesebb közönség. Miként erősíti a népzenei alapokkal dolgozó Cimbalibandet?

– Danics Dóra úgy kezdte el az együttműködést a zenekarral, hogy korábban nem foglalkozott népzenével vagy balkáni gyökerű zenékkel, habár mindig is szerette ezt a világot. Ennek ellenére úgy alakult, hogy már a kettővel ezelőtti, Recycle című lemezünkön is csak ő énekel. Aztán két évvel később, 2018-ban szintén vele készült el a Balkan Projekt nevű album, ami román, bolgár, szerb és más balkáni népek zenéjét dolgozza fel.

Ez volt az első alkalom, hogy Dóri autentikus anyagot kapott, mi pedig a színpadon döbbentünk rá, hogy mennyire jól áll neki ez a stílus is, és milyen remekük tud bánni a hangjával az autentikus dalokban is.

Az sem titok, hogy Dórinak az édesapja által van balkáni kötődése – talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen eredeti módon tudott hozzányúlni ezekhez a zenékhez, ami nem csak számunkra vált egyértelművé: a Balkan Projekt Vágy című dalát beválogatták a legnevesebb világzenei magazin, a Songlines által kiadott 2018-as Top Of The World című korongra. Legutóbb ez 11 éve sikerült magyar együttesnek, akkor a Kerekes Band került fel erre a lemezre.

Az Iram végül a három éves közös munka gyümölcse lett, ami szintén sikeresnek ígérkezik, hiszen még kiforrottabb hangzást ad, Dóri is közelebb került ehhez a műfajhoz és kialakította saját stílusát, amihez sokat merít élettapasztalataiból is (– épp, ahogy ez a tradícionális népzene eredeti interpretációjában elkerülhetetlenül így volt valaha – a szerk.). Egy kellemes, egyedi világot sikerült létrehoznunk, amit koncertszituációban is nagyon jó játszani.

Danics Dóra – forrás: cimbaliband.hu

– Hallhatta már a közönség a lemez anyagát?

– Húsvét vasárnap volt a lemezbemutató koncertünk Gödöllőn. Szorosan kötődünk ehhez a településhez, hiszen a szülőhelyem, emellett jelenleg is ott tanítok, a nagybőgősünk pedig Gödöllőn lakik, és nem utolsósorban a város elismerését élvezve Gödöllő támogatott művészeiként tevékenykedhetünk: próbatermet biztosít számunkra és segítséget nyújt különböző zenei együttműködések létrehozásában.

A közönség ezen a koncerten táncolhatott is, erre külön nagy hangsúlyt fektettünk, hiszen a lemez címe is mutatja, hogy a zenei tartalom igazán pörgősre sikerült.

A lemezbemutatót ősszel meg fogjuk ismételni a Fonó Budai Zeneházban is, ahol a Góbé zenekarral közösen játsszunk majd, ahogy Gödöllőn.

– Mik a legközelebbi terveitek?

– Szeretnénk bakelit lemezen is kiadni az Iramot, és a Fonós koncert előtt egy új videoklipet is forgatunk a nyáron. Emellett pedig kíváncsian várjuk, hogy a milyen lesz a lemez nemzetközi fogadtatása, hiszen már több alkalommal szerepeltünk különböző világzenei listákon, ez az album ráadásul ismét közelebb áll az autentikus népzenéhez.

IRAM – „Körülöttünk az élet felgyorsult, egyre nehezebb lépést tartani a száguldó hétköznapokkal és a pillanat megélése az egyik legnagyobb kihívás! Az életet élvezni és örülni a legemlékezetesebb élményeknek, tudatos erőfeszítéseket igényel. Szinte meg kell tanulni lelassulni és élvezni a jelen pillanatot. Időt kell hagyni elménknek, testünknek-lelkünknek feldolgozni a minket ért temérdek külső impulzust. Hisszük, hogy ehhez az állapothoz az egyik járható út a muzsikán keresztül vezet.

Harmadik éve dolgozunk közösen Magyarország egyik legsokoldalúbb énekesnőjével, Danics Dórával. Az eltelt többszáz közös fellépés, koncert alkalmával létrejött egy különleges, egyedi hangzásvilág, egy kincsekkel teli mikrokozmosz, melyet ezen a korongon szeretnénk a hallgatósággal megosztani. Az általam komponált cimbalmos és zenekari dallamokat, melyekre nagy hatással volt az autentikus magyar népzene és a balkáni népek melódiái, Danics Dóra töltötte meg lélekkel és tette teljessé saját verseivel, énekhangjával.

Közös világunk és az IRAM lemez megszületésében, hatalmas érdeme van a Cimbaliband összes zenekari tagjának, és hangtechnikusának, akik hozzátették áldozatos és fáradhatatlan munkájukat!

Kedves Hallgató! Nem szeretném tovább húzni az időt, nyomd meg a PLAY-gombot, és lépj be a mi kis világunkba, ragadjon magával az IRAM!” (Unger Balázs)

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X