Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kreatív Európa történetek Zenével és közös élményekkel az előítéletesség ellen – bemutatjuk a Csiperó Fesztivált

Zenével és közös élményekkel az előítéletesség ellen – bemutatjuk a Csiperó Fesztivált

Az Európa Jövője Egyesület 1991 óta rendez gyermek- és ifjúsági találkozókat az európaiság és a tolerancia jegyében. Kecskemét utcáin a minden második évben megrendezett Csiperó Fesztivál néven ismertté vált Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó ideje alatt különböző országokból érkező zenészek, énekesek és táncosok teremtenek fesztiválhangulatot. Eddig több mint 14 000 gyereket és fiatalt látott vendégül az Egyesület, akik a világ 43 országának mintegy 150 településéről érkeztek Kecskemétre.

- hirdetés -

2015 és 2017 között részt vettek a Youngsters United in Music (YUM) elnevezésű együttműködési projektben, amely célja, hogy tovább színesítse a projektben részt vevő három fesztivál programját, és hogy közönségük közelebbről is megismerkedjen az EU-csatlakozásra váró országok kultúrájával.

Youngsters United in Music
2015. 05.01. – 2017. 08.31.
200,000 EUR
Projektvezető: Belgium
Partnerek: Szlovákia, Magyarország

- hirdetés -

„A fesztiválunk célja, hogy minél több ország zenéjét, táncait és kultúráját mutassuk be a kecskemétieknek. Hiszünk abban, hogy a zene, a személyes kapcsolatok és a közös élmények segítségével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egy előítéletektől mentes, toleráns nemzedék nőjön fel” – fogalmazza meg a fesztivál küldetését Gyurgyik Henriett, az Egyesület munkatársa.

Ide kapcsolódik:
Ahol az „aktív nézőségből” közösség épül

A projekt keretein belül nemcsak a három partnerország – Belgium, Szlovákia és Magyarország – fesztiváljain mutatkozhattak be az EU-csatlakozásra váró országok fellépői, hanem számos zenei esemény, workshop és gyerekprogram valósult meg izlandi, szerbiai, török, macedón, albán, koszovói és boszniai fiatalok bevonásával. Ezen kívül magyar fiatalok is részt vettek a partnerek különböző eseményein.

„A visszajelzések alapján óriási élmény egy ilyen nemzetközi találkozó a gyerekek számára. A YUM projekt nélkül a részt vevő fiatalok többsége nem juthatott volna el olyan rangos nemzetközi fesztiválokra, mint amilyen a belga partner által szervezett European Music Festival for Young People is. A projektben nemcsak a zenei bemutatkozáson és a fellépésen volt a hangsúly, hanem egy tanulási folyamat is volt a gyerekek számára, akik elismert zenészektől és oktatóktól tanulhattak különböző népi hangszereken játszani vagy ismerkedhettek meg a környező országok zenéjével és kultúrájával” – meséli Gyurgyik Henriett.

Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó – fotó: Európa Jövője Egyesület

Az egyesület közel harminc éves tevékenysége alatt számos olyan nemzetközi kezdeményezésben vett már részt, amelyek a helyi közösségek aktív bevonását helyezték a középpontba, mivel hisznek abban, hogy ezek a projektek helyi szinten tudják igazán kifejteni a hatásukat. A nemzetközi projektek által tud a Csiperó Fesztivál egyre több és színesebb programot kínálni a kecskemétiek és a városba látogatók számára. Gyurgyik Henriett szerint a sikeres működés titka, hogy szeretni kell a projektet és szívvel-lélekkel, közösen kell dolgozni rajta.

A Kreatív Európa Irodák hálózata minden, a Kreatív Európa Programban résztvevő országban, így Magyarországon is jelen van. Kollégáink örömmel állnak a pályázók rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben.

A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Európai Bizottság.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.