Papageno Radio
Címlap A villa, ahol Oscar Straus élt

A villa, ahol Oscar Straus élt

Bad Ischl, Wiesingerstrasse 1.; Ausztria, Oberösterreich

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A patinás fürdőváros, Bad Ischl központi részében áll a klasszicista Villa Vielweib, amely Oscar Straus (1870-1954) zeneszerző egykori lakhelyeként közismert.

Mint emléktáblája tudósít, Oscar Straus — aki Straussnak született, de vezetéknevét egy s-sel megrövidítette, hogy ne lehessen összekeverni a Strauss-dinasztia tagjaival — 1876-ban, azaz gyerekkorában jár először Ischlben, s aztán a fürdőhely egyik leghűségesebb híve maradt.

Igaz, közben kénytelen volt emigrációban élni, bár Lehár komoly riválisává vált a bécsi operett világában. De származása miatt az Anschluss után először Párizsba, majd Amerikába, Hollywoodba ment. Csak a háború után tért vissza hazájába, Bad Ischlben telepedett le. Így ebben a villában már idősen, 1951 és 1954 között lakott.

Ischlben hunyt el 84 éves korában, 1954. január 11-én, az itteni köztemetőben nyugszik. Emléktábláját két évvel halála után avatták fel egykori lakóházán.

Ide kapcsolódik:
Lehár, Straus és egy ál-Tauber sírja

Életművéről a városi múzeum állandó kiállítása is megemlékezik, művei gyakran szerepelnek a Bad Ischl-ben rendszeresen megrendezett operettfesztivál műsorán.

Mi pedig hallgassuk meg egyik remek koncertkeringőjét:

Ismerje meg a város további izgalmas zenei emlékhelyeit!

Bad Ischl gyógyhatású színháza

Johann Strauss vidéki villájának hűlt helye

A kávéház, ahol Strauss, Kálmán és Lehár is törzsvendég volt

Girardi villája

Promóció

Stream és színház

X
X