Papageno Radio
- hirdetés -
Folk A Hagyományok Háza két helyszínnel is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához

A Hagyományok Háza két helyszínnel is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához

Táncház, divatbemutató, tárlatvezetések és még számos program várja a látogatókat a Hagyományok Házában a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én.

- hirdetés -

Idén a Hagyományok Háza két helyszínnel is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához. Nemcsak rendhagyó tárlatvezetésen vagy kincskeresésen vehetünk részt, de bárki bejárhatja a virtuális Hagyományok Házát, ha pedig nem csak virtuálisan szeretne táncolni, csatlakozhat a Hagyományok Háza esti táncházához.

- hirdetés -

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum is színes programokkal várja az érdeklődőket. A Múzeum Nyitott Műhelye már 13 órától várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, ahol kosárkészítéssel ismerkedhetnek, majd a hamuban sült pogácsa készítésének titkait ismerhetjük meg. Délután 15 órától rendhagyó tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Múzeum időszakos kiállításaiban. 16 órakor táncperformansz veszi kezdetét, közösségi testgyakorlatokban vehetnek részt a mozogni vágyók a Magyar Állami Népi Együttes egy táncosával. 17 órakor kihirdetik a „Pista bácsi furulyája, flótája” – a palóc pásztorfurulya készítése című pályázat eredményeit. A Múzeumban 18 órától egy beszélgetéssel egybekötött divatbemutató veszi kezdetét, ahol olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint hogy mit nevezünk viganónak, mi az a pruszlik és kecele, vagy, hogy hogyan kell hordani a vizitkét.

Múzeumok Éjszakája a Népi Iparművészeti Múzeumban és a Hagyományok Házában – forrás: Hagyományok Háza

Az este további részében Pál István a Népművészet Mestere fotó- és filmdokumentumainak vetítése következik, majd táncháztörténeti zenés beszélgetésen is részt vehetnek az érdeklődők a Vujicsics Együttes vezetőjével, Eredics Gáborral A Vujicsics örökség című könyv kapcsán.

Továbbá Tündér Ilona és Árgyélus királyfi népzene-beli szerepére derül fény Istvánfi Balázs és Németh András előadásában, és Káplár Gréta énektanításában. Késő este a Balkáni gitárduót hallhatjuk majd, illetve egy beszélgetésen vehetünk részt Balogh Zoltánnal és György Mihállyal.

A Hagyományok Házában a látogatók már 14 órától kipróbálhatják a Virtuális Hagyományok Házát, ahol a legmodernebb 360 fokos képalkotó technológia segítségével, a virtuális szemüvegen keresztül táncolhatnak a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival, vagy nézhetik meg közelről a Múzeumban kiállított tárgyakat – még az életnagyságú szegedi papucsba is belebújhatnak.

18 órakor az Éljen a haza! Somogyi Győző grafikái – 1848-49 emlékképei című kiállítás tárlatvezetése keződik, 19 órakor pedig táncházban mulathatnak a táncoslábú érdeklődők a Budai Vigadóban.

Részletes program a Hagyományok Háza honlapján.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.