Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Hallgasson bele elsőként Farkas Gábor legújabb lemezébe

Hallgasson bele elsőként Farkas Gábor legújabb lemezébe

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Hungaroton legújabb, Chopin: Ballades & Impromptus című lemezén a zeneszerző összes balladája és impromptu-je szólal meg a Liszt- és Junior Prima díjas, generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoraművésze, Farkas Gábor előadásában. A kiadvány a boltokban és az interneten június 7-étől érhető el.

A zongora-ballada Chopin leleménye, egyben a romantikus zongorairodalom egyik legegyedibb, legpoétikusabb műfaja, a romantikus esztétikum legtisztább megtestesülése, mely később számos zeneszerző kortársnak (Liszt, Brahms) is mintául szolgált. A zeneszerző pályájának csúcsán, 1835–1842 között keletkezett négy ballada teljesen egyedi: négy önálló, terjedelmes egytételes darabról van szó, melyek nem alkotnak ciklikus sorozatot.Hangversenyein és szűkebb körben Chopin briliáns improvizátor volt – ugyanúgy, ahogy zenei példaképei, Bach, Mozart, vagy Beethoven, Schubert és Liszt –, karrierje elején nagy sikereket aratott variációival. Párizsba költözése után azonban egyre inkább csak barátai és tanítványai körében vagy komponálás előtt-közben improvizált, mindig lélegzetelállító hatást keltve.

- hirdetés -

„Kompozíciói csupán az improvizációk sápadt árnyékai voltak”, írta később a leghitelesebb szem- és fültanú, Georges Sand. Chopin szabad improvizációi (rögtönzések: „in promptu”) látszólag műfaj nélküli „zongoradarabokként” álltak össze, mint önálló, a noktürnöknél hosszabb, de a balladáknál, scherzóknál rövidebb előadási darabok.

„Chopin hálás zongoráznivaló, mert sokan szeretik – gondolhatja valaki. De a Chopint zongorázók sem mind értik igazán. Lehet nagyvonalúan, könnyeden, csillogóan kipergetni futamait, ám nem ez Chopin lényege. Beszélni kell azt a nyelvet, amelyen ő megszólal. Márpedig ha valaki megmarad a külsőségeknél, leomlik róla a jelmez a közönség előtt. Törékenyebb ez a líra, mint sok más romantikus zeneszerzőé. De Farkas Gábor érezteti benne a párizsi szalon kellemét csakúgy, mint a szláv „anyanyelvből” beszüremkedő ízeket, vagyis nem „Chopinről mesél”, hanem „Chopin meséit mondja”.– nyilatkozta a lemezről Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója.

Farkas Gábor most publikált albumát megelőzően a Robert Schumann három remekművét – Carnaval (Op. 9), Arabeske (Op. 18), Szimfonikus etűdök – tartalmazó albummal jelentkezett a Hungarotonnál. A lemez kiváló szakmai megítélése és kereskedelmi sikere után egyik fél részéről sem volt kétséges a folytatás.

A lemez kapcsán Farkas Gáborral készült exkluzív interjúnkat itt olvashatja:

Ide kapcsolódik:
Farkas Gábor: „El kellett jutnom a legérettebb Chopinekhez”

„Nagy öröm és megtiszteltetés a Hungarotonnal egy újabb produkcióban együttműködni. Az előző album Schumann remekműveit tartalmazta, a jelenlegi pedig kortársáét, Chopinét: Schumann-nal egyetértve Chopin zenéje számomra is olyan,mint a „virágok közé rejtett ágyú”, a teljes romanticizmus megtestesítője. Chopin képes akár egy ütemen belül is a naiv mondanivalót drámaira váltani, lélegzetvételnyi idő alatt felkorbácsolni az érzelmeket a fellegekbe repítve vagy éppen lenyugtatni, belesimítani a végtelenségbe.” – vallott Farkas Gábor.

A Chopin: Ballades & Impromptus című lemez bemutató koncertjére június 5-én a Vigadó Dísztermében kerül sor.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X