Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kreatív Európa történetek Így lehetne megőrizni Európa-szerte a paraszti kultúra dalkincsét

Így lehetne megőrizni Európa-szerte a paraszti kultúra dalkincsét

Akik jártak az elmúlt években az Ördögkatlan Fesztiválon, azok számára nem ismeretlen Both Miklós ukrán népzenét és kultúrát megelevenítő udvara, ahol idős ukrán nénik élőben közvetítik a hosszú évek óta feledésbe merült hagyományokat. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a tavaly már harmadszorra megrendezett ukrán udvart egy több éves kutatási és gyűjtési folyamat előzte meg, amelyre egy nemzetközi együttműködési projekt, a POLYPHONY is épül. Az Ördögkatlan Fesztivál vezetésével megvalósuló POLYPHONY azon néhány, jelenleg is futó projekt egyike, amelyben egy magyar szervezet a főpályázó. Both Miklóssal, a projekt megálmodójával és vezetőjével beszélgettünk.

- hirdetés -

„Az első találkozásom az ukrán népzenével 2013-ban történt, amikor a zenekarunkkal egy nyugat-ukrajnai fesztiválon játszottunk. Itt hívta fel a figyelmemet a fesztiválszervező a szintén fellépő közép-ukrajnai asszonyokra, akik három szólamban énekelték népdalaikat. Ekkor hallottam életemben először ezt a fajta háromszólamú zenét, és eldöntöttem, hogy amint lehet, elmegyek oda, hogy élőben is hallhassam. Ezt követően indultam el az első ukrán expedíciómra.”

POLYPHONY – Collection of the dissapearing European Heritage

2017.05.19. – 2019.10.30
Büdzsé: 200,000 EUR
Projektvezető: Magyarország
Partnerek: Franciaország, Ukrajna

- hirdetés -

Már az első utazás után világos volt, hogy mennyire értékes, különleges és eddig még szisztematikusan nem gyűjtött és kutatott népzenei hagyomány él Ukrajna különböző falvaiban. Az Európa-szerte megszűnő paraszti kultúra utolsó képviselőivel találkozhatunk az idős ukrán asszonyok személyében. Both Miklós célja az volt, hogy a szólamokat határozottan elkülöníthető és minőségében kimagasló audio- és videoanyagot hozzon létre. Többéves gyűjtő és kutató munkájának eredményeként eddig több mint 1500 dalt rögzítettek közel 100 különböző faluban.

Ide kapcsolódik:
Kooperációk egy kulturális tudásbázis kialakítása érdekében – bemutatkozik az Artopolis Egyesület

2016-ban merült fel az igény, hogy egy nemzetközi együttműködés keretében tovább gyűjtsék, kutassák és nem utolsósorban népszerűsítsék az eltűnőben lévő élő népzenei hagyományt.  Both Miklós kezdeményezésére született meg a POLYPHONY projekt – az Ördögkatlan Fesztivál vezetésével. A projekt tudományos hátterét az ukrán népi kultúrával foglalkozó Ivan Honchar Múzeum (Kijev) biztosítja. A partnerséget pedig tovább színesíti a francia di mini teatro, akik az előadó-művészet szempontjából közelítik meg a témát.

Both Miklós és az ukrán asszonyok az Ördögkatlan Fesztivál Ukrán Udvarában – fotó: Kreatív Európa Program

A kétéves együttműködés fő célja további expedíciók szervezése mellett egy olyan időtálló és mindenki által hozzáférhető online archívum létrehozása, amely rendszerezi és bemutatja a kiemelkedő népzenei örökségen túl a paraszti kultúra utolsó megnyilvánulásait. A projekt során Both Miklós vezetésével több ország művészei egy különleges koncertélményt hoznak létre, amelyet különböző nemzetközi fesztiválokon fognak bemutatni. A koncert és a hozzá kapcsolódó turnésorozat célja, hogy népszerűsítse és felhívja a figyelmet az ukrán népzenei örökségre.

„Arra törekszünk, hogy a népzenekutatás és gyűjtés, az ehhez kapcsolódó kutatói tevékenység és a gyűjtött anyag művészeti és tudományos interpretációja segítségével hozzájáruljunk az ukrán népzene mint szellemi kulturális örökség megőrzéséhez és széleskörű népszerűsítéséhez” – mondja Both Miklós.

„Az erre vonatkozó stratégiánk lényege, hogy közvetlenül a helyi közösségek még élő gyakorlatából merítünk és ezeket az élő helyi hagyományokat szeretnénk egy más kulturális közegbe emelni, ami túlmutat az ukrán falvak egyre idősödő lakosságán.”

A Kreatív Európa Irodák hálózata minden, a Kreatív Európa Programban résztvevő országban, így Magyarországon is jelen van. Kollégáink örömmel állnak a pályázók rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben.

A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Európai Bizottság.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.