Papageno Radio
Színház Ismerje meg a Színházi Kritikusok Céhének ide életműdíjasát, Pogány Juditot

Ismerje meg a Színházi Kritikusok Céhének ide életműdíjasát, Pogány Juditot

A Színházi Kritikusok Céhének ide életműdíjasa Pogány Judit, aki a Kritikusdíj 40 beszélgetéssorozat következő vendége lesz június 4-én.

A Színházi Kritikusok Céhe évente egyszer titkos szavazással életművéért kritikusdíjat adományozhat olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, lezárt pályával vagy pályaszakasszal rendelkező 65 év feletti művésznek (színész, rendező, tervező, dramaturg stb.), aki dokumentálhatóan sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és közvetve vagy közvetlenül hozzájárult, illetve hozzájárul a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához.

Pogány Judit – Anyám tyúkja (2) (fotó: Gordon Eszter)

A díjat első alkalommal 2010-ben adták át, az eddigi életműdíjasok: Törőcsik Mari (2011), Senkálszky Endre (2012), Zsámbéki Gábor (2013), Fodor Tamás (2014), Molnár Piroska (2015), Székely Gábor (2016), Radnóti Zsuzsa (2017), Lázár Kati (2018). 2019-ben titkos szavazás alapján a céh tagjai Pogány Judit színművésznek, az Örkény Színház tagjának szavazták meg az életműdíjat.

Pogány Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára nem vették fel, pályáját 1965-ben Kaposváron kezdte az ének- és tánckarban. Első komoly szerepét az 1968/69-es évadban, a Várj, míg sötét lesz című Zsámbéki Gábor-rendezésben kapta. az 1978/79-es évadban szerződött a Nemzeti Színházhoz, 1980/81-től azonban ismét a Csiky Gergely Színház tagja volt. 1994-től szabadúszóként dolgozott, 2004 óta az Örkény Színház tagja.

Pogány Judit és Molnár Piroska a Macskajátékban – fotó: Örkény Színház, Gordon Eszter

Sokféle műfajú és sokféle korosztálynak készített előadásokban számtalan emblematikus alakítás fűződik a nevéhez. Volt Pinokkió és évek óta nagy sikerrel játssza A Sötétben Látó Tündért (ez utóbbi 2006-ban megkapta a legjobb gyerek- és ifjúsági előadásért járó Színikritikusok díját). Emlékezetesen játszotta Szép Ernő Patikájában Katit, a Mesél a bécsi erdő Marianne-ját, a Marat/Sade Charlotte Corday-ját, a Liliom Julikáját, az Éjjeli menedékhely Nasztyáját, valamint Az öngyilkos című előadásban Maria Lukjanovát. 1996 óta játssza az Elnöknőkben Ernát, 2007 óta van műsoron a Pedig én jó anya voltam című monodráma, és tíz éve láthatja a közönség Orbánnéként.

A beszélgetés helyszíne a Három Holló, időpontja június 4. 16.30. Pogány Judit beszélgetőtársa Csáki Judit kritikus lesz. A program ingyenes.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!