Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? Születik-e új rekord a képregények aukciós piacán?

Születik-e új rekord a képregények aukciós piacán?

Esett már szó itt, a Senki többet? blogon arról, hogy mi mindent árvereznek szerte a világban a műtárgyakon kívül is; most egy olyan piaci területre pillantunk rá, amelyiken szintén jelentős gyűjtő-réteg versenyez egy-egy izgalmasabb tételért: a képregényekére. Annál is inkább, hiszen ennek a műfajnak a talán legtöbbek által vágyott „Szent Grálja” kerül hamarosan kalapács alá: Hergé legelső Tintin-történetének eredeti címlaprajza, amelyiktől sokan azt várják, hogy akár meg is döntheti a kategória eddigi ár-rekordját.

- hirdetés -

A belga képregény-író és -rajzoló Hergé (1907–1983; eredeti nevén Georges Remi; művésznevét monogramjának megfordított két betűjének francia kiejtéséből alkotta) 1929-tól összesen huszonhárom Tintin-történetet adott ki egy-egy füzetben (a huszonnegyedik a halála miatt befejezetlen maradt, viszont a korábbiak felhasználásával 2011-ben Steven Spielberg rendezésében egy 3D-s animációs film is készült, a Tintin kalandjai). Ezek közül az első kaland, az 1930-ban megjelent Tintin a szovjetek földjén eredeti, fekete tussal papírra készített borítórajza kerül árverésre a dallasi Heritage Auctions árverezőház június 8–9-én megrendezendő licitjén, és a szakértők előzetesen 1,3 millió dollárra becsülték a becses darabot. A képen a történetek főhősét, a kalandjai során nemcsak a Föld szinte minden sarkába, de még az űrbe is eljutó fiatal Tintint és állandó hűséges kísérőjét, Milut, a fehér foxit láthatjuk, amint előbbi éppen egy repülőgép-propellert próbál meg faragni fából, valahol a nagy orosz pusztán.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Amikor fél dollár egy egész vagyont ér

A szakértők szerint ez az egyik utolsó még magánkézben lévő eredeti Hergé-rajz a piacon, ezért is tartják sokan lehetségesnek, hogy a licitek során esetleg annyira felmehet az ára, hogy megdöntheti a képregény-rajzok eddigi aukciós rekordját – amelyet amúgy Hergé tart: 2014 májusában a párizsi Artcurial árverezőházban valaki 2.654.400 eurót (3.582.113 dollár) adott egy Tintin-kiadványhoz rajzolt olyan kétoldalas belső címlapoldalért, amelyen több, 1937 és 1958 között megjelent történet jelenetei is láthatók, és amelyet a szerző alá is írt (és amelyet előzetesen 700.000–900.000 euróra becsültek).

Ide kapcsolódik:
Elszállt a Zeppelin – egy dedikált lemez, és az ára

De a legdrágábban elárverezett képregények élmezőnyében ezen kívül is több Hergé-Tintin-rajz szerepel: 2015 februárjában a brüsszeli Petits Papiers-Huberty-Breyne Galéria aukcióján az 1942-es A titokzatos csillag című Tintin-füzet eredeti tus címlaprajzáért 2,5 millió eurót (2,876 millió dollár) adtak (érdemes lehet megjegyezni, hogy akkori eladója 1995-ben 500.000 frankért vásárolta meg); ugyancsak 2015-ben, de októberben a Sotheby’s párizsi árverésén az 1939-es Ottokár király jogara című Tintitn-füzet 600.000–800.000 euróra becsült két lapjáért 1.563.000 eurót (1,731 millió dollár) fizetett valaki; a Felfedezők a Holdon című kaland 1954-ben megjelent történetének egy eredeti tusrajz-oldala pedig 2016 novemberében, a párizsi Artcurial árverezőházban ért meg valakinek 1.553.312 eurót (1.646.510 dollár; előzetesen ezt is „csak” 700.000–900.000 euróra becsülték). De ezeken kívül is jelenleg még további három Hergé-munka szerepel az egymillió dollár feletti képregény-leütések listáján (amelyen a belga művész hét alkotása mellett összesen még további nyolc tétel található). Vagyis azért ahhoz, hogy a most kalapács alá kerülő munka valóban rekordot döntsön, igencsak aktív licitálókedvre lesz szükség a gyűjtők részéről.

A júniusi aukción egyébként Hergé mellett a legendás japán manga-művész, Osama Tezuka, valamint François Schuiten, Winsor McCay és Hugo Pratt képregény-munkáira is lehet majd licitálni, illetve olyan eredeti rajzfilm-fázisrajzok is kalapács alá kerülnek, amelyek például Walt Disney 1953-as Peter Pan, vagy éppen az 1937-es Hófehérke és a hét törpe című filmjeiből valók.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.