Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog A kóruséneklés jótékony hatásai is kiderülnek egy amerikai felmérésből

A kóruséneklés jótékony hatásai is kiderülnek egy amerikai felmérésből

Az Egyesült Államok kórusainak szövetsége, a Chorus America (CA) megbízásából készült egy felmérés, amely csak megerősíti azt a világ más vidékein is ismert tényt, hogy a közösségi éneklésnek mérhető pozitív hatásai vannak. A szervezet reméli, hogy ezek az adatok felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy a kóruséneklés javítja az életminőséget és a közösségeket is erősíti.

- hirdetés -

2003-ban, illetve 2009-ben készült hasonló felmérés, így egyértelműen állítható, hogy a kóruséneklés népszerűsége növekszik: míg tíz éve az amerikaiak 14%-a, jelenleg 17%-a (54 millió ember, ezek közül 43 millió 18 éven felüli) énekel kórusban.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Napi 10 perc éneklés meghosszabbíthatja az életed

A megkérdezettek 3/4-e azért énekel felnőttként is kórusban, mert az általános vagy középiskolában már kórustag volt. Akik párhuzamosan több kórusban is énekelnek, valószínű, hogy tovább, idősebb korukig énekelnek.

A felmérésben résztvevők 73%-a úgy nyilatkozott, hogy a kórusban éneklés miatt kevésbé érzi magát egyedül vagy magányosnak, 70%-uk szerint a kórusbeli tapasztalat az élet más területén is segítette őket a kapcsolatteremtésben és szocializációban. Az is kiderült, hogy a kórusban éneklők erősebben kötődnek a közösséghez: gyakrabban végeznek önkéntes munkát és vesznek részt politikai vagy civil szervezetekben, gyakrabban lesznek belőlük vezetők és indulnak politikai vagy közigazgatási pozíciókért. Emellett szavazni is nagyobb arányban mennek el (a kórustagok 90%-a rendszeresen szavaz a helyi és országos választásokon, a nem kórustagok esetében ez csak 55%).

Ide kapcsolódik:
Stresszes? Kezdjen el kórusba járni és hagyja ott pszichológusát!

A kórusban éneklők tudatosabbak, optimistábbak. Míg a kórustagok 80%-a pozitív életszemléletű, a nem éneklőknek mindössze 55%-a várja azt, hogy jó dolgokat hoz a jövő. Mentálisan a fiatal, az alacsonyabban képzett és kevésbé jól kereső kórustagok is profitálnak a kóruséneklésből.

Akik kórusban énekelnek, jobban dolgoznak csapatban, együttműködőbbek, jobban odafigyelnek, és fontosabb számukra a személyes interakció, mint az elektronikus kommunikáció. Emellett rugalmasabbak, jóval nyitottabbak és toleránsabbak is, 63%-uk szerint sokkal elfogadóbbak azokkal szemben, akik más nézeteket képviselnek.

Ide kapcsolódik:
Növelni kell az amatőr kórusok presztízsét

Azok a 65 év felettiek, akik kórusban énekelnek, aktívabb életet élnek, többet olvasnak, járnak moziba, színházba, moziba, túráznak, sportolnak, gyakrabban foglalkoznak művészeti tevékenységgel, jobb fizikai, mentális és szellemi állapotban vannak, kevesebb betegségben szenvednek, kognitív képességeik magasabb szinten maradnak.

(Via Chorus America)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.