Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A Müpa is csatlakozott a legújabb komolyzenei tehetséggondozó programhoz

A Müpa is csatlakozott a legújabb komolyzenei tehetséggondozó programhoz

A Müpa nem csak Magyarország, de Európa egyik legjelentősebb kulturális intézményeként egyszerre ad otthont komoly-, kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, újcirkusznak, és kortárs táncnak egyaránt. A széles palettán mozgó, minőségi kulturális események befogadásán és létrehozásán kívül az is fontos eaz intézmény számára, hogy támogassa a tehetséges fiatal előadóművészeket és hozzájáruljon nemzetközi megismertetésükhöz. A 2018 elején indult Classical Futures Europe elnevezésű platform projekt a komolyzenei tehetséggondozást tűzte ki célul, amelyhez csatlakozott a Müpa is. A projektről és előzményeiről beszélgettünk Gaál Judittal, a Müpa művészeti titkárával.

- hirdetés -

 „A Müpa már 2011 óta tagja az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO), amely támogatja a koncerttermek közötti együttműködést és tudásátadást. A hálózat tagjai rendszeresen találkoznak, ahol közös programokat hoznak létre. A hálózat kezdeményezésével született meg a Classical Futures Europe platform projekt, amely a fiatal, feltörekvő komolyzenei tehetségeknek kíván lehetőséget nyújtani, hogy bekerüljenek a nemzetközi zenei élet körforgásába. A négyéves együttműködésben a Müpa mellett olyan neves európai kulturális intézmények vesznek részt, mint a londoni Barbican, a brüsszeli BOZAR, az Elbphilharmonie Hamburg vagy az amszterdami Concertgebouw.

- hirdetés -

A projekt éves bontásban valósul meg. A partnerek minden évre ajánlanak előadásokat, projekteket fiatal, tehetséges klasszikus zenei végzettségű – vagy tanulmányaikat folytató – művészekkel. Fontos kritérium, hogy a művészek saját területükön kiemelkedő tehetségű külföldiek, de Európában élők legyenek. Emellett a platformtagok számára fontos még, hogy ne csak koncerteket, előadásokat, hanem egyéb, ezekhez kapcsolódó edukációs vagy közönségfejlesztő rendezvényeket – például közönségtalálkozókat, workshopokat – valósítsanak meg.

A feltörekvő művész fogalma rendszerint megosztja a szakmát,

ezért ki kellett találnunk egy olyan közös követelményrendszert, amelynek minden részt vevő művész meg kell, hogy feleljen. Ezért a partnerek csak olyan 35 év alatti európai művészeket hívhatnak meg, akik náluk még nem léptek fel” – mondja Gaál Judit.

Mohamed Momo Hiber – fotó: Antoine Poupel

A projekt egyik előzménye volt a szintén az ECHO által vezetett Rising Stars elnevezésű program. Itt is évente jelöltek egy-két tehetséges fiatalt, majd közösen kiválasztottak hat művészt, akiket a programban résztvevő intézmények meghívtak egy-egy fellépésre. Hatalmas ugródeszkának számít a fiatal előadók életében, hogy felléphetnek a legjelentősebb európai koncerttermekben.

Müpa – fotó: Réthey-Prikkel Tamas

„Igyekszünk mindig azért lobbizni, hogy a magyar művészek is bekerüljenek ebbe a válogatásba, de nincs könnyű dolgunk. Egy angol, francia vagy német előadónak sokkal több lehetősége van a bemutatkozásra, lemezszerződésre, vagy akár bekerülni egy neves művészeti ügynökséghez, aki a szükséges hátteret és kapcsolatokat biztosítja számára.”

Az évek során három magyar művész vett részt a programban: Banda Ádám hegedűművész, Balázs János zongoraművész és Pálfalvi Tamás trombitaművész.

A Müpa 2018-as programjában tíz koncert valósult meg a platform tagjai által ajánlott fiatal művészek közreműködésével. 2019-ben Xinyuan Wang zongoraművész ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekarral, Hontvári Gábor vezényletével, fellép a Goldmund Vonósnégyes, Simon Höfele trombitaművész, Annelien Van Wauwe klarinétművész játékát pedig a Rajna Martin vezényelte Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével hallhatja a Müpa közönsége.

Kreatív Európa Irodák hálózata minden, a Kreatív Európa Programban résztvevő országban, így Magyarországon is jelen van. Munkatársaink örömmel állnak a pályázók rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben.

A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Európai Bizottság.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.