Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Művészetek Völgye A Művészetek Völgyében is bemutatkozott a Cziffra Központ

A Művészetek Völgyében is bemutatkozott a Cziffra Központ

A Művészetek Völgyébe érkezett július 27-én az Úton van a Cziffra központ országos kulturális roadshow. Összművészetből nem volt hiány: kreatív alkotóműhelyén a Romani Design, rendhagyó irodalomóráján Horváth Kristóf „Színész Bob”, zenével tűzdelt kerekasztal-beszélgetésén pedig a Snétberger Zenei Tehetségközpont mutatta be a roma kultúra egy-egy szeletét.

- hirdetés -

Élményfestéssel, fotográfiai workshoppal és oldott hangulatú művészettörténeti előadásokkal járták be a roma képzőművészet minden szegletét Taliándörögdön, a Cziffra Művészeti Központ roadshow-jának legutóbbi állomásán. A nemzetközi divatiparban is nagy reflektorfényt kapott Romani Design vezette azt az élményfestést, amelyen kicsik és nagyok egyaránt átadhatták magukat a határtalan alkotásnak. A résztvevők a festésen kívül különböző, színesebbnél színesebb kézműves tárgyak készítésében is kiélhették kreativitásukat.

- hirdetés -

A számos kulturális kapcsolódási ponton túl a múlt szintén egy erős összekötő kapocs romák és nem romák között. Ezt az összekötő kapcsot használta az Értsd a Kortárst! művészeti vezetője, Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész is, aki a történelem fonalán vezetve, a roma nőket bemutatva kalauzolta a résztvevőket a cigány művészettörténetben. Dr. Varga Tamás és Gombos Lajos fotóművészek workshopján pedig még különböző fotótechnikai eljárásokat is kipróbálhattak a látogatók.

Horváth Kristóf „Színész Bob”, a népszerű slammer vezette át a képzőművészet berkeiből az irodalom és a színház világába a látogatókat. A Tudás Hatalom Társulat alapítójának rendhagyó irodalomóráján a versek kapták a főszerepet többek között olyan érdekes felvetések kapcsán, mint hogy a világon bármiből születhet költemény, illetve, hogy a megszokott keretekből kilépve másképp is gondolkodhatunk a versekről.

Az Úton van a Cziffra központ további nyári fesztiváleseményei:

Augusztus 17. BUDAPEST – MESTERSÉGEK ÜNNEPE

A nap folyamán Sárközy Lajos és zenekarának koncertje; Romani Design divatbemutató; Snétberger Alapítvány jazz koncertje; kézműves bemutatók (kosárfonó, teknővájó, gasztro)

Szakmai beszélgetés: A hagyományos roma mesterségek és a design. Vezeti: Joka Daróczi János 

Augusztus 30. SZEGED – SZIN

A nap folyamán fellép: Az ETNOFON zenekar tagjai kiegészülve Romano Drom, a Karaván Família, a Romengo együttes szólistáival; Várkonyi csibészek, mint előzenekar;

Szakmai beszélgetés: Példaképek, barátságok, szakmai együttműködések. Vezeti: Novák Péter

Zenei kerekasztal-beszélgetés követte – az összművészet jegyében – az interaktív irodalmi-színházi előadást a roma tehetséggondozásról a Snétberger Zenei Tehetségközpont tanítványainak közreműködésével. A beszélgetésen dr. Lantos Krisztina, a Snétberger Program operatív igazgatója mellett Lőrinczy György és Káli-Horváth Kálmán, a leendő Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének tagjai is kifejtették véleményüket a roma tehetségekről Horváth Gergely rádiós műsorvezető moderálásában.

Az „Úton van a Cziffra központ” című, 13 állomásos országos kulturális rendezvénysorozat június 13-án Szentendrén egy kiállítás megnyitóval vette kezdetét, melynek keretében a nyár folyamán a legkiemelkedőbb kulturális fesztiválokon, ősztől pedig különböző városokban találkozhatnak az érdeklődők a legszínesebb kulturális műfajokat felvonultató produkciókkal.

A nyári fesztiválszezon után a programsorozat négy vidéki városi helyszínen ősszel folytatódik. Ezek gerincét egy kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás adja, mely egy-egy városban majd két hétig lesz látható. A szervezők a programsorozattal a helyi közönséget szólítják majd meg korosztályok szerint. Lesznek a felnőtt közönségnek szóló és a kiállítás megnyitóhoz kapcsolódó kulturális programok, de terveznek a kisiskolások számára roma motívumokkal kapcsolatos kézművesfoglalkozást és gyerekszínházi előadást, míg a középiskolás korosztálynak szemléletformáló drámapedagógiai előadással készülnek.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.