Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Álom és képzelet Szentendrén, egy kortárs cseh képzőművész szemével

Álom és képzelet Szentendrén, egy kortárs cseh képzőművész szemével

Az álmok titokzatos és megmagyarázhatatlan természete kíváncsisággal és borzongással tölti el a művészeket évszázadok óta. Álmainkban a valóságtól elrugaszkodott képek is megelevenednek előttünk, melyeket ébren a legvadabb fantáziáinkban sem lennénk képesek elképzelni. De pontosan miért is álmodunk? Álmainkban kiélhetjük vágyainkat? Az emlékezetünkben ezáltal tárolódnak el bizonyos emlékképek, vagy éppen így törlődnek ki? És minderre hogyan reagál egy kortárs cseh képzőművész?

- hirdetés -

A szentendrei Art Capital 2019 képzőművészeti fesztivál Szellemek című kiállításán többek között a prágai születésű Lukáš Musil képzőművész kísérelt meg legújabb műveivel és a kiállításra készült installációjával választ keresni a kérdésre.

Kurátor: Kigyós Fruzsina

Vajda Múzeum (Szentendre, Hunyadi utca 1.)

- hirdetés -

Lukáš Musil legújabb sorozatában az álmok és illúziók közötti szoros viszonyból kiindulva az emberi mimikát, kapcsolatokat, érzelmeket és gesztusokat tanulmányozza. Stílusa rendkívül nyitott, nem feszélyezik stiláris kötöttségek, magától értetődő módon lép át műfaji határokat, ami által – a graffiti-gondolkodásmód mintájára – a legkülönfélébb elemek keverednek: titokzatos szövegfoszlányok, maszkok, személyes vallomások és expresszív formában tálalt művészettörténeti toposzok.

Lukáš Musil Szellemek című kiállítása – fotó: Deim Balázs

A kiállításon látható alkotásokban egyaránt megjelennek a groteszk, letisztult, illékony formák, melyeken átüt az a nyers erő, amit az összetákolt vásznakra készült expresszív gesztusfestményei hordoznak; akárcsak az első térben látható Arcok sorozatán, ahol az emberi mimika hol absztraktba áthajló torzulását, hol ijesztő elmosódottságát egyszerre teszi megragadhatatlanná – így kimozdítva a látogatót a komfortzónájából. Ezeket a jegyeket viseli továbbá az a térinstalláció is, ahol arc nélküli objektek veszik körbe a látogatót egy színes félhomályban pompázó kubusban.

Lukáš Musil Szellemek című kiállítása – fotó: Deim Balázs

A legutolsó térben az alkotó monumentális, szakralitást sugárzó művei láthatók, melyek a groteszk és félhományba borult terekből érkező nézőt elmélyülésre és gondolkodásra késztetik. A nagyméretű képein az emberek közötti viszonyok, emlékek vagy épp látomások fátyolszerű alakokkal törnek elénk. Musil munkáiban a lehető legmélyebb módon, őszintén mutatja be lelki látásmódját, s alkotásaiban minden művészi mozdulat személyes felismerésben végződik.

Ez a fajta felismerés hozza létre a kiállítás elemeit keretbe foglaló egységes atmoszférát.

Lukáš Musil Szellemek című kiállítása – fotó: Deim Balázs

Lukáš Musil a szentendrei Vajda Múzeumban látható alkotásokon túl egyaránt erőteljes műveket hoz létre grafikai és konceptualista installációk területén is, ám munkássága nem csak a képzőművészetben teljesedik ki: rendszeresen készít színházi díszleteket, illusztrál könyveket és dolgozik együtt divattervezőkkel.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.