Papageno Radio
Címlap Elhunyt Andrea Camilleri, az egyik legnépszerűbb olasz regényíró

Elhunyt Andrea Camilleri, az egyik legnépszerűbb olasz regényíró

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A szicíliai születésű író, tanár, rendező és forgatókönyvíró 93 évesen július 17-én hunyt el egy római kórházban.

Camilleri több mint 100 könyvet publikált, sajátosan szicíliai hangulatú bűnügyi regényei, amelyeknek főhőse Salvo Montalbano, a karizmatikus rendőrfelügyelő, rendre a sikerlisták élére kerültek.

Élete legnagyobb részét színházi rendezőként, forgatókönyvíróként és tanárként élte le, regényíróként csak a hatvanas évei vége felé jelentkezett, a Montalbano felügyelő című bűnügyi sorozat szerzőjeként rögtön átütő sikerrel.

Műveit 32 nyelvre fordították le, több mint 30 millió példányban adták el, a krimikből nagy sikerű tv-sorozatot is gyártott az olasz köztévé.

Első, Il corso delle cose (A dolgok menete) című regényét 1978-ban még 14 kiadó utasította el, később egy helyi kiadónál publikált történelmi regényeket, különösebb siker nélkül. Hosszú éveken át tanított egy római film- és egy színiakadémián.

Már majdnem 70 éves volt, amikor – 1994-ben – megjelent első Montalbano-krimije, A víz alakja, amely egy csapásra híressé tette. A széria utolsó darabja, az Il cuoco d’Alcyon idén május végén került a könyvesboltokba Olaszországban. Élete vége felé megvakult, regényeit titkárnőjének diktálta le.

(Via Kisalfold)

Promóció

Stream és színház

X
X