Papageno Radio
Blogok SZIGET Különleges énekegyüttesek a SZIGET Magyar Zene Háza Színpadán

Különleges énekegyüttesek a SZIGET Magyar Zene Háza Színpadán

Idén már a SZIGET Fesztivál egész ideje alatt (augusztus 7-13.) képviselteti magát klasszikusokkal, operával, jazz-zel és kortárs zenével a Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpad. Ha mindig is untad az iskolai zeneórákat, ez a te helyed, ha pedig imádtad, úgyis el fogsz ide látogatni. A vokális műfajok kedvelőinek ezúttal a meghívott kórusok egyedi, színes programját ajánljuk.

A vokális műfaj nemzetközi nagyágyújaként számon tartott Jazzation a Sziget Klasszikus, Opera és Jazz Színpadára varázsolja a jazz aranykorát.

Ide kapcsolódik:
Ezzel nyűgözte le az egyik legrangosabb a cappella verseny zsűrijét a Jazzation – Videó

Az öt magyar énekes alkotta formáció évről évre a legrangosabb acappella versenyek nagydíjával tér haza: virtuóz feldolgozásaik és saját szerzeményeik itthon és külföldön egyaránt óriási sikert aratnak.

Swing, bossa és bebop – 0% hangszer, 100% zene. Hangpezsgőfürdő. Kóruskoktél. Felrázva, nem keverve.

KVVKamarakórus karnagya, Magyaróvári Viktor (Kayamar) zeneakadémiai tanulmányához kötődő előadói gyakorlata hozta össze a kórust 2009-ben. A tagok
szerencsés találkozásának és az új zenei élményekre való nyitottságának
köszönhetően alakult ki mára a KVVKamarakórus egyéni stílusa, amelyben

a klasszikus zene és a könnyűzene értékei egyesülnek.

Repertoárjukon főként karnagyuk kórusművei és könnyűzenei átiratai szerepelnek, de szívesen énekelik neves hazai és külföldi zeneszerzők a cappella darabjait is. 2016-ban elnyerték a VI. Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivál Vándordíját, 2017-ben a Keszthelyi Dalünnepen pedig megkapták a KÓTA Arany minősítését.

A KVVKamarakórus – forrás: Youtube

Az Octovoice Énekegyüttes klasszikusokat és kortársakat is megidézve az a cappella jazz, a swing és a rhythm and blues műfajaiban kalandozik, s egy műsoron belül megszólaltat olyan szerzőket, mint Otis Redding, Billy Joel, Selmeczi György vagy Kálmán Tamás.

A nyolc hangú vokálegyüttesük 1998-ban alakult, ezt követően különböző korok klasszikus kórusműveit adták elő, majd az együttes elkezdett  a cappella jazzt énekelni. Megújult repertoárjukkal Európa-szerte koncertezenk, hazai színpadokon és számos hazai médiumban is szerepeltek. Felléptek többek között Gerendás Péterrel, Malek Andreával, Schwartz Dáviddal, az InFusion Trióval, a Budapest Saxophone Quartettel. Előadásaikból a profizmus, a könnyedség és a jókedv árad, bemutatva, hogy

elgépiesedett világunkban milyen különleges élményt képes szerezni az emberi hang.

Legújabb zenei vállalkozásaikban egyre jobban nyitnak a kortárs magyar zeneművészet felé, s klasszikus, népi, valamint színházi műfajok különleges fúziós kompozícióit is megszólaltatják.

Octovoice Énekegyüttes – fotó: Lengyel P. László

Az immár 7 országban működő, nemzetközi Superar program ingyenes, közösségi zeneoktatáson keresztül járul hozzá, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a zene inspiráló, személyiség- és közösségformáló ereje.

A Superar program minden motivált gyermek és fiatal számára nyitott.

A résztvevők anyagi helyzetüktől és zenei adottságaiktól függetlenül a lehető legjobb színvonalú zeneoktatásban részesülnek, a motivációra és megerősítésre épülő oktatásnak köszönhetően pedig összetartó, magas szinten muzsikáló zenei közösségeket, kórusokat és zenekarokat hoznak létre. Mindez nemcsak a zenei készségek fejlődését segíti, hanem a résztvevők teljesítménykészségét, koncentrációját, csapatmunkáját, kreativitását és a legfontosabb: a közös siker önbizalomnövelő hatását is, ami hozzásegíti őket az élet egyéb területein való sikerességhez is.

 

Az immár több mint 3000 résztvevővel dolgozó nemzetközi Superar család egyes helyszíneit közös zenei repertoár köti össze, mely lehetővé teszi a szoros együttműködést, közös koncertek szervezését. A határokon átívelő közös fellépések, csereprogramok, izgalmas zenei találkozások során a résztvevők megtapasztalják, hogy a zene mint a legfontosabb közös nyelv inspirál, megerősít és összeköt.

A Superar nemzetközi gyerekcsapata egy világ körüli zenei utazásra hívja a Szigetlakókat.

Az interaktív koncert során a hallgatók közeli és távoli népek dallamait és ritmusvilágát ismerhetik meg; Afrikától Kínáig, Erdélytől Libanonig kísérhetnek minket, közben megtapasztalva a Superar kórus egyedi szellemiségét, sokszínűségének magával ragadó erejét.

A 2017-es nagysikerű fesztiválkoncert után ismét a Magyar Zene Háza színpadán a VoiSingers. A megújuló és populáris kórusmuzsika legfoglalkoztatottabb hazai képviselője idén is fergeteges hangulatot ígér, amit a friss és ropogós világslágerből álló, különleges hangzású koncertműsor garantál.

A 2012-ben alakult VoiSingers énekegyüttes – fotó: Bergics Balázs

A 2012-ben alakult VoiSingers énekegyüttes 18 és 45 év közötti fiatalok csoportja. Egy kórus, amely a kóruszene új zenei stílusát képviseli. Célja a kóruszene népszerűsítése a fiatalok körében, illetve a modern zenei elképzelések kórusmuzsikába öltöztetése. A kórus alapítója és vezetője számos dal, valamint átirat szerzője, Balásy Szabolcs karnagy. Az együttes repertoárjában ötvözi a kortárs könnyűzenét a kóruszene hagyományaival. Klasszikus miséktől Queen- és Hungária-slágereken keresztül David Guetta feldolgozásig énekelnek ezerféle stílusban a rájuk jellemző töretlen lelkesedéssel és egyúttal alázatos fegyelmezettséggel.

A fiatal öttagú férfi énekegyüttes, a Walhalla tagjai mind a berlini Hanns Eisler zeneművészeti egyetemen diplomáztak. A nemzetközi csapat öt országot képvisel: Törökország, Izrael, Ausztria, Lengyelország és Svájc. Ez garantálja a magas minőséget és a sokoldalú koncertprogramot, amelyben a klasszikus zene, a francia sanzonok, az amerikai dalok és a művészileg átdolgozott népzenék egyaránt megtalálhatók.

Walhalla – forrás: Magyar Zene Háza

Az együttes a Serenade Concerts sorozat keretében nemrég fellépett a budapesti
Zeneakadémián, a linzi Brucknerhausban és a berlini Konzerthausban. 2019-ben számos jelentős zenei fesztiválon is részt vesznek: Brandenburgi Nyári Koncertek,  Mecklenburg-Vorpommern Fesztivál, Bar jeder Vernunft Színház, Nikolaissaal koncertterem Potsdam.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!