Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kreatív Európa történetek Női elektronikus zenei alkotók műveit mutatják be Berlinben

Női elektronikus zenei alkotók műveit mutatják be Berlinben

Július 12-én indul és július 14-ig tart a Heroines of Sound fesztivál Berlinben, mely női elektronikus zenei alkotókat hivatott népszerűsíteni. A fesztivál gazdag programja multimédiás és elektronikus zenei koncerteket, installációkat, hagyományos hangszeres koncerteket és DJ-ket is kínál, de emellett beszélgetős-információs panelek és portréfilmek is láthatóak lesznek délutánonként.

- hirdetés -

A fesztivál nyitókoncertjén Varga Judit Anamorphoses 01 című multimédia kompozíciójának az ősbemutatója lesz hallható, az élő videó Volkan Mengi animációs művész alkotása. A darab – hasonlóan a vele párban születő másik alkotáshoz, az Anamorphoses 02-hőz – az Ernst von Siemens Musikstiftung támogatásával készült.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A bécsi Zeneakadémia professzoraként folytatja Varga Judit

A budapesti közönség mindkét művet megismerheti 2020 januárjában az Átlátszó Hang Fesztiválon. A két mű adja a fesztivál keretét. Az Anamorphoses 02 ősbemutatója 2020 január 9-én a Zeneakadémia Solti termében az Ensemble Interface tolmácsolásában lesz hallható, míg a Berlinben most bemutatásra kerülő művet, a fesztivál zárókoncertjén a Budapest Music Centerben az Ensemble Lux:NM játssza.

A berlini fesztivál zárókoncertjén egy további magyar alkotás is szerepel. Szigetvári Andrea (élő elektronika) és Murányi Márta (szoprán) előadásában Szigetvári Andrea Marhakaralábé Kantáta című kompozícióját hallhatja a közönség.

Ide kapcsolódik:
110 női zeneszerző, akiket méltatlanul keveset hallgatunk

A mű eredetileg 2017-ben, a Victoria Egyetem megrendelésére készült a „Az emlékezet, a migráció, a xenofóbia és az európai identitás narratívái” című kanadai-európai projekthez. Szigetvári Andrea 2020 januárban a budapesti Átlátszó Hang Fesztivál felkérésére új művel jelentkezik, melyet ismét szoprán hangra és elektronikára komponál, most azonban az énekes, Murányi Márta az elektronikus szólam előadója is lesz egyúttal. Ez a felkérés a női zenei alkotókat bemutató a MusicaFemina International program része, mely négy résztvevő országban (Magyarország, Ausztria Szlovénia és Németország) a Kreatív Európa Program támogatásával jön létre.

Ide kapcsolódik:
Progresszív művészeti ágak, amiket még mindig csak a partykultúrához kötünk

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.