Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Utazási tippek zenerajongóknak – Ausztria

Utazási tippek zenerajongóknak – Ausztria

Vége a tanévnek, lassan megjönnek a felvételi eredményei is, és teljes gőzzel beköszönt a nyaralás szezonja. Van, akinek már megvan az útiterv, őket csak megerősítjük a választásban. A hezitálóknak pedig adunk néhány tippet, hogy merre vegyék az útirányt. Ezúttal osztrák célpontok között válogattunk.

- hirdetés -

Kezdjük a legtávolabbi célponttal. Arnsdorf Salzburgtól északra húszegynéhány kilométerre fekszik. A település központjában, a templom mellett áll Ausztria legrégebbi ma is működő iskolaépülete. Emeletén rendezték be a Stille Nacht Múzeumot.

- hirdetés -

Van egy város, Bad Ischl, amit nyugodtan nevezhetnénk a zene fürdővárosának is. Amikor gyógyvizének és a gyógyhatást szenzációsan menedzselő orvos, dr. Franz Wirer áldásos tevékenységének köszönhetően a település a császári család kedvenc nyaralóhelye lett (a császári love story, azaz Ferenc József és Erzsébet első teájának helyszínét itt ismerhetik meg), beköszöntött a felvirágzás korszaka. Színházra is szükség lett, annál is inkább, mert a fürdőkúrákra ide járó előkelőségeknek dr. Wirer a kulturálódást, a szórakozást is előírta, mint ami hozzájárul a gyógyhatáshoz. Így Ischl központjában már 1827-re felépítették a színházat, amely 1865 és 1914 között mint császári és királyi színház működött.

Ferenc József megérkezik a Bad Ischl-i színház elé (régi képeslap)

A patinás fürdőváros központi részében áll a klasszicista Villa Vielweib, amely Oscar Straus zeneszerző egykori lakhelyeként közismert, de vásárolt itt magának villát Alexander Girardi és Johann Strauss is, bár utóbbi lakhelyének már csak a hűlt helyét kereshetjük fel. Kálmán Imrének volt villája Ischlben, s így törzsasztala a Ramsauer kávéházban, ahol Lehárral biztosan találkozott, de Johann Strauss is gyakran járt erre. A folyóparti Lehár-villától a Grazer Strassén öt-tíz perc sétával elérhetjük a város csodálatos fekvésű köztemetőjét, ahol a művészek emlékének adózhatunk.

Ide kapcsolódik:
A kávéház, ahol Strauss, Kálmán és Lehár is törzsvendég volt

Altmünster a Traun-tó kedvelt nyaralóhelye Felső-Ausztriában. Az Ebenzweier-kastély hét évszázados változatos múltra tekinthet vissza, és ebben Schubertnek is jutott egy fejezet.

Bécsben ha a lábunk elé nézünk, a komolyzenei élet csillagait látjuk a járdán, ha pedig följebb tekintünk, biztosan találunk egy releváns emléktáblát. Kezdjünk a sétát a szívünknek legkedvesebb hellyel, a Theater an der Wiennel!

Ide kapcsolódik:
Papageno színháza

A Ringtől néhány perc séta a Haus der Musik, ami sok ok miatt remek hely. (Annyira, hogy franchise jogát Mexikóba is megvették.) Invenciózus, szellős a kialakítása. 10-től 10-ig tart nyitva. Ismeretek tárháza humorral, amely szórakoztatva tanít, érdeklődést kelt fel. Nyelvtudással kisiskolásoktól felső korhatár nélkül élvezhető.

Az Österreichisches Theatermuseum (Osztrák Színházi Múzeum) ezen a nyáron két kiállítást is kínál. Az egyik, a kisebb, a ma is a világ egyik legjobbjának számító társulat, a Wiener Staatsbalett (Bécsi Állami Balett) 150 évét nyolc téma köré épülve dolgozza fel. A másik, a nagyobb, a 20. század elejének modern törekvéseit mutatja be. A 20. század első harmadában Bécs a korabeli táncszcéna egyik legfontosabb európai központja volt. Erről nem csupán itt, de a Leopold Museum újrarendezett állandó századfordulós kiállításán is meggyőződhetünk.

Ide kapcsolódik:
Mindenki táncol – a modern tánc Bécsben, a 20. század elején

A Haus der Musikban végigböngészhetjük Beethoven hatvanegyéhány bécsi lakhelyét. A belvárostól körülbelül negyven percre van a 19. kerület, Heiligenstadt. Jóval domborúbb vidék, mint a központ, sok a zöld. Elegáns épületek a közelmúltból, apróbb házak évszázadokkal ezelőttről. A Probusgasse 6. is ez utóbbiak közé tartozik, ahol egy éve nyílt meg a Beethovennek szentelt múzeum. Csöndes mellékutca, aprócska, egyemeletes épület. Az udvar macskaköves, közepén hatalmas fa, hátul kert. Ha nem is pontosan így nézett ki a 18-19. század fordulóján, teljesen érthető, miért költözött erre a környékre Beethoven. Egy ilyen helyen tényleg remélhette a gyógyulást.

Beethoven-ház, Probusgasse – fotó: Wien Museum

További nyaralási tippjeink a klasszikus zene rajongóinak:

Franciaország

Olaszország

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.