Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Fesztivál Akadémia Ők a III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai

Ők a III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai

Július 17-26-ig tartották a III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, a díjkiosztó ünnepségére és gálaműsorára július 26-án este került sor a Zeneakadémia Solti Termében. A versenyt a legfiatalabb 9-12 éves növendékek közül a japán Yume Tomita, a 13-15 éves korcsoportban a grúz Mariam Obolashvili, a 16-18 évesek csoportjában a tajvani Chin Chien nyerte. A közönség számára is nyitott versenyt óriási érdeklődés kísérte a Budai Vigadóban és az élő online közvetítés segítségével sokan követték távolból is az eseményeket.

- hirdetés -

A rangos nemzetközi megmérettetésen 12 versenyző került a döntőbe, amelyen a legfiatalabb 9-12 éves korosztályban a 11 éves, japán Yume Tomita érdemelte ki az első díjat. A 13-15 éves 2. korosztályban a 15 éves grúz Mariam Obolashvili nyert, a 14-18 évesek csoportjában a 18 éves tajvani Chin Chien végzett az első helyen. Második helyezést ért el Kelemen Gáspár (Magyarország), Benedetta Fiechter (Olaszország) és Doga Altinok (Törökország). Harmadik helyen a török Defne Güngör, a kanadai Evan Pyne és a magyar Kovács Sára végzett.

A három korosztályban versenyző hegedűs növendékeket a világ legjelentősebb hegedűtanáraiból és hegedűművészeiből álló nemzetközi zsűri értékelte: Cihat Aşkın (Törökország), Herbert Greenberg (USA), Qian Zhou (Kína), Lutsia Ibragimova (Oroszország), Perényi Eszter és Ácsné Szily Éva (Magyarország). A zsűri elnöki tisztét kezdettől fogva Shlomo Mintz, Fehér Ilona egykori tanítványa tölti be.
- hirdetés -

A verseny célja nemcsak az volt, hogy lehetőséget teremtsen az ifjú hegedűsöknek a nagyvilág előtti bemutatkozásra, hanem az is, hogy a tanuljanak, tapasztalatot szerezzenek a világsztárok kamarahangversenyein és a mesterkurzusokon. A 6500 euro összdíjazású verseny a közönség számára is nyitott volt és óriási érdeklődés kísérte.

Ide kapcsolódik:
A Fesztivál Akadémia közönsége dalra fakadt Joshua Bell koncertjén

A díjkiosztót és a verseny gálaműsorát július 26-án 18.30-tól tartották a Zeneakadémia Solti-termében. A műsorban Beethoven D-dúr zongoratrióját Kelemen Barnabás, Christian-Pierre La Marca, José Gallardo adta elő, a díjazottak Mozart, Bach és Vivaldi hegedűversenyeket játszottak. Közreműködött az Anima Musicae Kamarazenekar.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.