Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ők nyerték a Balatonfüredi Prímásversenyt

Ők nyerték a Balatonfüredi Prímásversenyt

A balatonfüredi Anna-bál egyik kísérő rendezvénye a Hagyományok Háza és a Balatonfüredi Önkormányzat közös rendezvénye, a Prímásverseny, amelyre 2019-ben a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök jelentkezését várták. A nyilvános színpadi versenyt július 23-án és 24-én tartották, ahol a szakmai zsűri, Radics Ferenc, ifj. Kállai Kiss Ernő és Roby Lakatos döntött a nyertesekről.  Az első díjat Bangó János és Tomhán Gyula Ferenc megosztva vehette át.

- hirdetés -

A versenyre hét 20 és 35 év közötti hegedűs jelentkezett az ország több pontjáról. Minden prímásnak három produkciót kellett előadnia, két kötelező versenyszámot és egy szabadon választottat. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számított a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) választotta ki a győztest és a gálaműsor fellépőit.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Sárközi Lajos: „A célom felébreszteni az emberek zene iránti szeretetét”

Megosztott első helyen Bangó János és Tomhán Gyula Ferenc végzett. Mindkét versenyző Budapestről érkezett a megmérettetésre. Bangó János 19 éves korában alapított saját zenekart, prímásként egy évig muzsikált a 100 tagú cigányzenekarral. Tomhán Gyula Ferenc a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban végezte tanulmányait, a Rajkó zenekar prímása.

A két nyertes fejenként ötszázezer forinttal gazdagodott, emellett fellépési lehetőséget kaptak a július 24-én 21 órakor kezdődő gálakoncerten és jövő évi Balatonfüredi Prímásverseny zárókoncertjén.

Második helyen Horváth László végzett, a harmadik helyezést pedig Sándor Zoltán nyerte el.  Ők is Budapestről érkeztek a megmérettetésre, a 20 éves Horváth László a mezőny legfiatalabb versenyzője. Számos fellépést tudhat már maga mögött, Sándor Zoltánhoz hasonlóan, aki korábban a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató verseny I. évadában a korcsoportjának győztese lett. A második helyezett ötszázezer forintban, a harmadik pedig háromszázezer forintban részesült.

Ide kapcsolódik:
A TanBorEn Trio nyerte a Kamara Virtuózok döntőjét

A különdíjat, amely egy Rácz Pál hegedűkészítő mester által felajánlott hegedű, Váradi Gyula kapta, ezen kívül pedig egy felléphet a Magyar Állami Népi Együttes egyikelőadásán. További két különdíj is kiosztásra került, amely szintén egy-egy fellépési lehetőség a Magyar Állami Népi Együttessel. E különdíjakat Farkis Béla és Oláh Dávid nyerte el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X