Papageno Radio
Blogok Régi Zenei Napok „Oly kevés a világon az ehhez fogható rendezvény” – Így látja egy...

„Oly kevés a világon az ehhez fogható rendezvény” – Így látja egy külföldi vendég a 35. Régi Zenei Napokat

Petr Šefl zongora-, orgona- és csembalóművész, hangszerépítő és -restaurátor mester, a Cseh Zenetörténeti Múzeum munkatársa 33 éve vesz részt a Váci Régi Zenei Napokon.

Petr Šefl több, mint három évtizede kölcsönöz csembalóikat és más billentyűs a fesztivál számára. A sokoldalú művész és hangszerkészítő úgy véli, a magas színvonalú eseménysorozat, a koncertek és a mesterkurzusok a magyar régizene-játszást nemzetközi szintre emelték. A színvonal pedig az évtizedek alatt egyáltalán nem csökkent. „Oly kevés a világon az ehhez fogható rendezvény. Manapság, amikor az anyagiasság és az üzleti szemlélet jellemzi Európát, ez a rendkívül fontos fesztivál megérdemli, hogy nagy figyelem essék rá” – fogalmazott Petr Šefl.

Barokk forgatag, Váci Régi Zenei Napok – forrás: FIlharmónia Magyarország

A 35. Régi Zenei Napok július 6-ig tart. A záró napon egy családias hangulatú barokk forgataggal búcsúzik a fesztivál. A Duna partján kézműves-foglalkozással, korhű viseletbemutatóval, fotózással és nép játszótérrel várnak mindenkit, aki szeretne egy kellemes és tartalmas barokk napot eltölteni a szabadban. A kastély pompás kertjét közösen díszíthetik fel az érdeklődők fel, antik szobrokat állítanak, és felkészülnek a hercegi pár fogadására. Készíthetnek barokk női és férfi parókát, legyezőt és árnyképet, de lesznek társasági játékok, megtanulhatják a titkos legyezőnyelvet, majd a mulatság közös tánccal zárul.

Részletes program

11 órakor kezdődik a vezetett séta a püspöki palotában (az ingyenes programra a [email protected] címen kell regisztrálni).
14 órakor megszólalnak a fanfárok.
14.30-tól zenés tárlatvezetés indul a Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjteményben.
14 órakor kezdődik az egészen 19 óráig tartó Csipke és posztó című viseletbemutató, a játék a parton, a nosztalgiafotózás.
A Históriás Történeti Kalandozás 16 és 18 óra között zajlik.

A Régi Zenei Napok a Székesegyházban zárul a Capella Savaria, a Purcell Kórus, Kalló Zsolt és Bernhard Forck hegedűművészek hangversenyével július 6-án. A koncerten Szokos Augustin vezényel, műsoron pedig Vivaldi d-moll Concertoja és Bach több műve: az a-moll hegedűverseny, Es erhub sich ein Streit című darabja és a D-dúr Magnificat.

A koncert műsoráról

Antonio Vivaldi (1678-1741) hatalmas hangszeres és vokális életművének egyik gyöngyszeme a d-moll Concerto. A háromtételes mű megidézi egyben az olasz virtuozitást, és a keserédes múltba révedést.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) d-moll Kettősversenye a versenymű és kamarazene műfajának ötvözete, ahol az együttes és a két szólóhangszer áll szemben egymással. Bach egyházi kantátái közül csendül fel a Mihály arkangyal ünnepéhez kötődő BWV 19 jegyzékszámú Es erhub sich ein Streit kantáta. A művet záró négyszólamú korálfeldolgozás hűen tükrözi a mester korálfeldolgozási módszereinek ezen típusát. Gazdagon hangszerelt, telt és dicsőséges hangzással zárja a tételt. A Tamás-templom kántoraként Bach rengeteg művet komponált egyházi szertartásokra. 1723 karácsonyán mutatta be azt az Esz-dúr Magnificatot, amely a későbbi D-dúr eredetije. Az 1728 és 1731 között átdolgozott kottába fuvola és trombitaszólamok kerültek be. Utóbbi hangolása indokolta a hangnemváltoztatást. Az ötszólamú kórusra és zenekarra írt mű változatos énekesi felállásai, színes hangulati palettája és ünnepélyes hangvétele által vált Bach egyik legszeretettebb és legnépszerűbb darabjává.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!