Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Klassz a pARTon! Operabeavatóra és szalonkoncertre is várják a Balaton-parton nyaralókat

Operabeavatóra és szalonkoncertre is várják a Balaton-parton nyaralókat

Több évada zajlanak a Dinyés Dániel vezette operabeavatók Budapesten, az elmúlt szezonban a Figaro házasságát ismerhette meg behatóan a közönség. Július 30-án egy igazán különleges helyszínen, a balatonfüredi Kisfaludy Színpadon (eső esetén az Anna Grand Hotelben) kaphatnak az érdeklődők keresztmetszetet Mozart művéből. Ugyanezen a napon a keszthelyi Festetics-kastélyban a Grazioso Quartet és Podhorányi Zsolt művelődéstörténész invitálják a közönséget dámák nyomába.

- hirdetés -

„Kicsit jobban megtanulni hallani a zenét, kicsit jobban felfogni a világot, kicsit jobban értékelni az életet.” Ezek a céljai a Dinyés Dániel vezette koncertnek, mely összegző előadása annak az egész évadon átívelő Mozart: Figaro házassága operabeavató sorozatnak, mely Budapesten a Hatszín Teátrumban futott nagy sikerrel. A sorozat lényege volt megtalálni azokat a pontokat, ahol Mozartnak van zenei kommentárja da Ponte szövegéhez, feltárni zseniális gondolkodásának sokszor szövevényes, sokszor faék egyszerű módjait, és mindeközben nem elfelejtkezni a zene mindenre kiható élvezetéről. Az Operabeavatón a közönség olyan közelségből találkozhat Mozart zenéjével, amire egy szokványos operaelőadás során nem nyílna lehetőség. A zene élvezetét a legkiválóbb énekes szólisták garantálják: Kolonits Klára, Bordás Barbara, Kovács István és Cseh Antal.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Figaro házassága mindenkinek

Ma már természetes, hogy nagy koncerttermekben és otthon, felvételről hallgatunk zenét, a klasszikus zene azonban évszázadokon át egészen más terekben létezett. Főúri udvarokban, arisztokrata szalonokban, polgári otthonokban vagy épp templomokban, iskolákban, városi ünnepségeken. A Festetics-kastély falai között a Grazioso Quartet és Podhorányi Zsolt ezúttal a dualizmus kori Magyarország főúri szalonjainak, jellegzetes szereplőit és szokásait idézi meg. Zenés beszélgetésre hívják a hallgatókat, és több olyan klasszikus dallamot is megszólaltatnak, amelyet egykori grófnők hallgattak és játszottak. Podhorányi Zsolt előadásában néhány percre a Balaton-part hajdani elitjének meghatározó alakjai is megelevenednek.

 

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.