Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kreatív Európa történetek Progresszív művészeti ágak, amiket még mindig csak a partykultúrához kötünk

Progresszív művészeti ágak, amiket még mindig csak a partykultúrához kötünk

Audiovizuális performansz, VJ-zés, live act, 3D mapping – olyan művészeti megnyilvánulások, amelyek az underground kulturális szcénához és a partykultúrához köthetőek. Ezeket a műfajokat és az audiovizuális kultúrát szeretné népszerűsíteni az olasz kezdeményezésre létrejött LPM – Live Performers Meeting elnevezésű projekt, amely a már korábbi AVNode hálózathoz kapcsolódik. Az LPM célja az audiovizuális művészetek nemzetközi kapcsolatainak és közönségbázisának építése, valamint audiovizuális alkotások terjesztése és népszerűsítése. A hároméves projekt tizenegy európai ország audiovizuális művészeti fesztiváljait köti össze a művészek mobilitásának támogatásával és a partnerek közötti együttműködések elősegítésével. A projektben magyar részről a Művelődési Szint vesz részt társszervezőként. A projektről és a MÜSZI 2018-ban harmadszorra megrendezett különleges audiovizuális művészeti fesztiváljáról beszélgettünk Salamon Júliával, a MÜSZI munkatársával.

- hirdetés -

„Bátran kijelenthetjük, hogy 2011-ben a MÜSZI is egy multimédiás eseménysorozat kapcsán jött létre. Akkor bukkantak a Blaha Lujza téri Corvin Áruház üres szintjére, amikor Bársony Júlia médiaművész, rendező az Interfészkek című több állomásos installációkból és performanszokból álló darabjához keresett helyszínt, valamint később is számos olyan rendezvényünk volt, amely hasonló kérdésekre kereste a választ, mint a Live Performers Meeting” – mesél Salamon Júlia a MÜSZI szakmai kötődéséről.

- hirdetés -

A MÜSZI azt vállalta a projektben, hogy a partnerekhez hasonlóan szervez egy tematikus fesztivált hazai és nemzetközi művészek részvételével, mivel akkor még Magyarországon nem voltak olyan több napos rendezvények, amelyek az audiovizuális performanszt, a VJ-zést (video DJ-zést) és egyéb kísérleti művészeti formát helyezték volna a középpontba. Így a nemzetközi hálózat partnereivel közreműködve született meg az első hazai, kimondottan az audiovizuális művészetek és a VJ-zés köré szerveződő fesztivál, a Riders on the Mall (ROM), amely magyar és külföldi előadókat, VJ-ket, audiovizuális performanszokat és live acteket mutat be.

Az eseménysorozat célja, hogy a VJ-zés és a hozzá kapcsolódó műfajok progresszív formáit kutassa,

vagyis azt, hogy hogyan lehet egy olyan elektronikus hang-fény környezetet létrehozni, amely a digitális kép térbeli használatát szélesebb körben teszi elérhetővé, érthetővé és élvezhetővé. „Úgy gondolom, hogy hiánypótló eseményt sikerült 2016-ban létrehoznunk, mert bár a VJ-zés vagy az analóg, majd digitális képalkotás városi térbe való kiterjesztése itthon is a kora ’90-es évekre nyúlik vissza, a köztudatban

sokszor még ma is a partykultúrához, az éjszakai élethez kapcsoljuk és nem feltétlenül gondolunk rá művészetként, legalábbis egy adott szubkulturális közegen kívül.

Fontosnak tartom, hogy reflexíven gondolkodjunk az audiovizuális művészetekről és a technológia szerepéről, használatáról a társadalomban. Ebbe a diskurzusba kívánt bekapcsolódni a ROM fesztivál, ezzel felületet adva egyfajta érzékenyítésnek és tudáscserének, elsősorban előadássorozatokon, beszélgetéseken és workshopokon keresztül. Egyébként több hasonló átfogó kezdeményezés is működik itthon, mint például a Zsolnay Fényfesztivál Pécsett, amely szintén 2016-ban indult, vagy a ROM fesztivál partnere, a 2014 óta havi kiadásokkal jelentkező smART! XTRA-sorozat a Trafó Klubban, a Crosstalk Videóművészeti Fesztivál, a Kitchen Budapest tehetséggondozásra épülő és médiapedagógiai programjai és még folytathatnánk a sort” – teszi hozzá Salamon Júlia.

smARTXTRA / AV Composers

2018-ban harmadik alkalommal szervezte meg a ROM fesztivált a MÜSZI csapata. Ezúttal a 2017 őszén kialakult különleges helyzetre próbáltak reflektálni, hiszen a MÜSZI-nek ki kellett költöznie a Corvin Áruházból. Így a fesztivál központi tematikája lett, hogy milyen keretek között tudnak foglalkozni a független intézmények, decentralizált platformok helyzetével. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy hogyan lehet a technológia segítségével új infrastruktúrákat, rendszereket, vagy akár mozgalmakat létrehozni.

Kreatív Európa Irodák hálózata minden, a Kreatív Európa Programban résztvevő országban, így Magyarországon is jelen van. Munkatársaink örömmel állnak a pályázók rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben.

A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Európai Bizottság.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.