Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Orosz Zenei Fesztivál Szkrjabin otthona korának fontos szellemi központja is volt

Szkrjabin otthona korának fontos szellemi központja is volt

A Szkrjabin Múzeum Moszkvában a Régi és az Új Arbat között áll. Az épületet már 1802-ben említik, de 1812-ben tűz ütött ki benne, így újjá kellett építeni. A jelenleg is látható állapot 1903-ban készült el. Tulajdonosa a moszkvai egyetem magántanára, Gruska volt, így a ház fontos kulturális-szellemi központnak számított. Ő a földszinten élt, az emeletet pedig bérlőknek adta ki. Szkrjabin és családja, második felesége, anyósa, nagynénje és három gyermeke társaságában 1912-ben költözött a Nikolopeszkovszkij utcába, ahol élete végéig, 1915. április 14-ig lakott.

Októberben második alkalommal rendezik meg az Orosz Zenei Fesztivált. A Szabó Marcell zongoraművész által alapított fesztivál idén hat orosz zeneszerző, Csajkovszkij, Muszorgszkij, Prokofjev, Glinka, Rimszkij-Korszakov, Szkrjabin munkásságát öleli fel különleges, művészeti szempontból felépített tematikával. A koncerteknek Budapesten a Zeneakadémia, a Szent István-bazilika és az Orosz Kulturális Központ, Debrecenben pedig a Kölcsey Központ és a Református Nagytemplom ad otthont.

A fesztivál részletes programjait ide kattintva, a fesztiválblogot pedig itt, illetve a Facebook-oldalon lehet követni, jegyek is ezeken a felületeken rendelhetők. A Papageno különszámban jelenteti meg az Orosz Zenei Fesztivál programját, melyet a kiemelt helyeken megtalál az érdeklődő közönség augusztustól.

- hirdetés -

Gruska volt az első, aki lépéseket tett egy emlékmúzeum kialakítása érdekében. Lunacsarszkij, az akkori oktatási miniszter támogatta, így a lakást nem osztották társbérletre, 1918. augusztus 20-án pedig védelem alá vették a bútorokat. Később a védelem ellenére is elvitték a zeneszerző nagynénjének a bútorait, és megkísérelték a lakás felosztását. Tatjana Schlözert bízták meg hivatalosan a múzeum igazgatásával, de az 1922. július 17-i hivatalos megnyitót már nem érte meg. Az özvegy a halála előtt részletes listát készített a szobák berendezéséről.

- hirdetés -

A megnyitót nagyszabású ünnepség kísérte, az első kiállítás, amelyen három szobában, az egykori dolgozószobában, ebédlőben és hálószobában összesen 455 tárgyat láthattak az érdeklődők, erre az alkalomra készült el. 1924-ben új szobával gyarapodott a tárlat, itt helyezték el a kéziratokat, a különböző koncertműsorokat, plakátokat és kritikákat, továbbá egy Becker márkájú zongorát, egy fénykoszorút, amelyet Szkrjabin barátja, a mérnök Mozer készített a Prométheusz című szimfonikus költemény előadásához, egy portrészobrot és az utolsó fellépésén, 1915. április 2-án, Petrográdban viselt frakkot.

Ide kapcsolódik:
Egy festőművész találta fel ezt a hangszert

A következő igazgató Szergej Kastanov volt, ekkoriban már hat újabb szobával várták az érdeklődőket, ahol Szkrjabin baráti körét mutatták be, kortársait, műveinek előadóit. A 30-as években a múzeumban zajló kreatív munkát nem támogatták. A háború alatt a berendezést védett helyre szállították, az épületben attól kezdve rendszeresen tartottak koncerteket, irodalmi előadásokat, és a zeneszerző lánya, Maria, aki a múzeum kutatója volt 1941 és 1957 között, és teozófiai, illetve antropozóviai kérdésekkel foglalkozott, szintén több órát és előadást tartott itt.

1957-ben Jevgenyij Murzin levédette az ANS (az Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin név kezdőbetűiből) fotoelektronikus szintetizátor szabadalmát, ami nagy érdeklődést váltott ki, és elindult az első elekronikus zenei stúdió, amelyben többek között Szofia Gubajdulina és Alfred Schnittke is közreműködött. A Moszkvai Kísérleti Elektronikus Zenei Stúdió hivatalosan 1966-ban nyílt meg a ház földszintjén. A társaság fénykora Murzin haláláig tartott, ezt követően ezt a helyiséget is átadták a múzeumnak, ma kiállítótérként és koncerthelyszínként is használják.

1980-ban vált függetlenné a múzeum, addig a Moszkvai Vallástörténeti Múzeum részét képezte. A 80-as években kezdődött Szkrjabin és Szofronickij műveinek restaurálása és kiadása, és létrehoztak egy alapítványt, amellyel fiatal zenészeket támogatnak. Ma a hat szobában kiállított és a raktárban levő mintegy harmincezer relikvia őrzése mellett a múzeum kiállításoknak ad helyet, de tudományos, kutatási és oktatási központként is működik.

Szkrjabin zongorája

Válogatás Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin műveiből Palojtay János zongoraművész előadásában.

2019. október 9. 19.00, a Debreceni Egyetem aulája (jegyvásárlás)

2019. október 10. 20.00, Orosz Kulturális Központ (jegyvásárlás)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!