Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Várdai István: „Nem szabad túl komolyan venni a versenyeket”

Várdai István: „Nem szabad túl komolyan venni a versenyeket”

Nemrég ért véget a 16. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny, melynek zsűrijében idén Várdai István is helyet foglalhatott, azonban versenyzőként is sok gyakorlata van, hiszen pályája során a legrangosabb megmérettetéseken vett részt. A versenyek erős fizikai és szellemi megterhelést jelentenek a zenészeknek, amit Várdai István is megtapasztalt. Lássuk, milyen hasznos tanácsokkal látja el a fiatal muzsikusokat!

„A versenyek világába való belépés, és az ott elvárt repertoár kigyakorlása általában limitált felkészülési és gyakorlási idő mellett nagyon hasznos lehet az előadók számára. A lényeg azonban, hogy senki se vegye túl komolyan a verseny végeredményét! Akár nyer, akár kiesik már az első fordulóban, nem számít! Számos megmérettetésen részt vettem én is, ami hasznos útja egy biztos előadói gyakorlat megszerzésének – végsősoron a közönség előtt való fellépés fejleszti az előadó egyéniségét és megerősíti a saját döntéshozatalban. Megtanuljuk azt is, hogyan kezeljük a stresszt, ami különösen fontos.”

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Várdai István: „Próbálok kilépni a saját zenei dobozomból”

„Alapvető dolog, hogy jól felkészülten érkezzünk egy versenyre, de némi tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy elengedhessük magunkat a színpadon, és ne gondoljunk arra, hogy versenyen vagyunk. Miközben lehetőségünk nyílik arra, hogy a legjobb formánkat mutassuk, nem érdemes túlzásokba esni, tehát a legjobb teljesítmény nem azt jelenti, hogy a legnagyobb vibrátókkal, a lehető leghangosabban játsszunk. Inkább arról van szó, hogy megmutassuk, mit szeretünk a zenében, mi mozgat meg minket, és hinnünk kell abban, hogy ez a közönségre is hat. Nem mindig kényelmes a versenyszituáció, de a világos megközelítés sokat segített nekem abban, hogy ne próbáljak mindent bizonyítani vagy túlzásba vinni. Egyszerűen úgy érdemes játszani, mint a barátaink előtt.”

(Via harrisonparrott.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X