Eötvös Péter új lemezén legfrissebb szimfonikus zenekarra írt műveiből hallható válogatás

Eötvös Péter - fotó: Csibi Szilvia

Az idén 75 éves zeneszerzőt köszöntő Gliding című új album Eötvös legfrissebb, szimfonikus zenekarra írt műveiből válogat négy darabot. A Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarát maga a Mester vezényli, így a műveket – köztük a 2002-ben írt Jet Stream új, átdolgozott változatát, melyen a kiemelkedő svéd trombitaművész, Håkan Hardenberger működik közre szólistaként – a leghitelesebb tolmácsolásban kínálja ez a különleges összeállítás.

„Eötvöst és Mozartot összekapcsolja (…) a kompozíciós virtuozitás, az a rendkívüli zeneszerzői tudásból eredeztethető könnyedség, amellyel képesek mindenféle erőfeszítés nélkül beszélni a legkomolyabb kérdésekről. Nincs szükségük búvárruhára és oxigénpalackra, hogy a mélyből igazgyöngyöket hozzanak fel.

Ha a Jet Stream a jazz levegőjét árasztja, a Dialog pedig Mozartét, akkor a Gliding a szabadságét.

Frankfurt Radio Symphony – fotó: Ben Knabe

Ennek mintegy kontrasztjául a lemezen szereplő leghosszabb mű, az Alle vittime senza nome viszont épp a szabadság hiányáról szól. S mégis, ahogy a fuldokló menekülteket megtestesítő, expresszív hangszeres szólók Eötvös darabjában az egyéni sorsokról beszélnek, miközben a hatalmas tuttik a szenvedő közösség hangján szólalnak meg, az ember azt érzi, hogy ha a ‘testvér lészen minden ember’ illúziója talán végleg odalett, a humánum nem veszett ki a világból.

Hakan Hardenberger – fotó: Marco Borggreve

Ott van a menekülteket segítő önkéntesekben, ott van azokban, akik önfeláldozó módon adakoznak, hogy segítsenek a rászorulókon, s ott van a humánum a zenében. Eötvös Péter zenéjében.”

Fazekas Gergely kísérőszövege nyomán

Valamennyi mű Eötvös Péter szerzeménye. A lemez élő felvételei a frankfurti Alte Operben készültek 2017 május 18-19 (2), december 7-8 (4) és 2019 január 17-18 (1, 3) között.

Zenei rendezők: Udo Wüstendörfer (1-2) és Philipp Knop (4). Hangmérnökök: Philipp Knop (1,3), Andreas Heynold (2), Robin Bös (4).

Az album szeptember 13-án jelenik meg a BMC Recordsnál.