Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Te csak hallgass! Eötvös Péter új lemezén legfrissebb szimfonikus zenekarra írt műveiből hallható válogatás

Eötvös Péter új lemezén legfrissebb szimfonikus zenekarra írt műveiből hallható válogatás

Az idén 75 éves zeneszerzőt köszöntő Gliding című új album Eötvös legfrissebb, szimfonikus zenekarra írt műveiből válogat négy darabot. A Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarát maga a Mester vezényli, így a műveket – köztük a 2002-ben írt Jet Stream új, átdolgozott változatát, melyen a kiemelkedő svéd trombitaművész, Håkan Hardenberger működik közre szólistaként – a leghitelesebb tolmácsolásban kínálja ez a különleges összeállítás.

- hirdetés -

„Eötvöst és Mozartot összekapcsolja (…) a kompozíciós virtuozitás, az a rendkívüli zeneszerzői tudásból eredeztethető könnyedség, amellyel képesek mindenféle erőfeszítés nélkül beszélni a legkomolyabb kérdésekről. Nincs szükségük búvárruhára és oxigénpalackra, hogy a mélyből igazgyöngyöket hozzanak fel.

Ha a Jet Stream a jazz levegőjét árasztja, a Dialog pedig Mozartét, akkor a Gliding a szabadságét.

- hirdetés -

Frankfurt Radio Symphony – fotó: Ben Knabe

Ennek mintegy kontrasztjául a lemezen szereplő leghosszabb mű, az Alle vittime senza nome viszont épp a szabadság hiányáról szól. S mégis, ahogy a fuldokló menekülteket megtestesítő, expresszív hangszeres szólók Eötvös darabjában az egyéni sorsokról beszélnek, miközben a hatalmas tuttik a szenvedő közösség hangján szólalnak meg, az ember azt érzi, hogy ha a ‘testvér lészen minden ember’ illúziója talán végleg odalett, a humánum nem veszett ki a világból.

Hakan Hardenberger – fotó: Marco Borggreve

Ott van a menekülteket segítő önkéntesekben, ott van azokban, akik önfeláldozó módon adakoznak, hogy segítsenek a rászorulókon, s ott van a humánum a zenében. Eötvös Péter zenéjében.”

Fazekas Gergely kísérőszövege nyomán

Valamennyi mű Eötvös Péter szerzeménye. A lemez élő felvételei a frankfurti Alte Operben készültek 2017 május 18-19 (2), december 7-8 (4) és 2019 január 17-18 (1, 3) között.

Zenei rendezők: Udo Wüstendörfer (1-2) és Philipp Knop (4). Hangmérnökök: Philipp Knop (1,3), Andreas Heynold (2), Robin Bös (4).

Az album szeptember 13-án jelenik meg a BMC Recordsnál.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.