Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Baltikum Felépült a világ legnagyobb vertikális koncertzongorája

Felépült a világ legnagyobb vertikális koncertzongorája

Az acélvázas, függőlegesen elhelyezett zongora, mely egy méterrel lekörözte az eddigi rekordtartót, közel három emelet magasan tornyosul a közönség fölé egy lettországi koncertteremben.

- hirdetés -

A hatalmas hangszer megszólaltatásakor – melyről a Guinness Rekordok Könyve még nem vett méretet – a zongorista meredek acéllépcsőn felkapaszkodva foglalja el helyét egy erkélyen. David Klavins fejlesztése, a 470i Vertical Concert Grand piano Ventspilsben elhelyezett példányát egy 6 méter magas, sötétkék acélvázra rögzítették, ami már magában igen impozáns látványt nyújt, de a közel 5 méter hosszú húrok által kibocsátott merész, telt hangzás teszi valóban lenyűgözővé a zongorát.

- hirdetés -

Saturday greetings from Latvia – celebrating Latvian independence, the Big Blue up and sounding..! 🙏🎶🎹🎹🎹

Közzétette: Klavins Piano Manufaktúra Kft. – 2019. május 4., szombat

„Ehhez a hangszerhez mindenképp egy expresszív mű illik leginkább, például Rachmaninov, Scriabin vagy Beethoven zenéje” – mondta a zongora lett felmenőkkel rendelkező fejlesztője, a most 65 éves Klavins, aki 1985-ben készített először vertikális zongorát. Elmondása szerint mindig az volt az álma, hogy kiterjessze a határait annak a modern zongoraszerkezetnek, amelyet először az olasz Bartolomeo Cristofori, a Mediciek udvari hangszerkészítőj fejlesztett ki az 1700-as években.

Ide kapcsolódik:
Bartolomeo Cristofori, a zongora atyja

Klavins manufaktúrája Budapesttől néhány kilóméterre, Vácon található. Lettországban installált óriási zongorájával nem feltétlenül rekordot akart dönteni – valódi célja az, hogy a hallgatóság és az előadók számára az elképzelhető legtökéletesebb hangzást hozza létre. „Zeneszerzők és előadóművészek világszerte mindenütt érdeklődnek az új Klavins-zongora iránt, amely egészen új művészi kifejezési lehetőségeknek nyit utat” – mondta Miks Magone, az lett koncerthelyszín kreatív igazgatója.

Ide kapcsolódik:
David Klavins: „Magyarországon akartam zongoraműhelyt alapítani"

A hangszer első megszólaltatói közt szerepel a rendkívüli virtuozitásáról ismert Lubomyr Melnyk.

(Via Yahoo news)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.