Papageno Radio
Blogok JM blog Fülei Balázs: „Az Echo Akadémia olyan, amilyennek megálmodtam”

Fülei Balázs: „Az Echo Akadémia olyan, amilyennek megálmodtam”

Egy ötlet és egy szerencsés találkozás – így született meg 2016 nyarán az Echo Nyári Akadémia. Az idea Fülei Balázs zongoraművésztől származik, Károlyi Angelica grófnőben, illetve a Károlyi József Alapítványban pedig megtalálta azt a partnert, amely szívesen ad helyszínt az akadémiának, és nem is akármilyet: a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt. A tanárok a kezdetek óta hárman vannak: Fülei Balázs mellett Kováts Péter hegedűművész és Varga István gordonkaművész tanít az egyhetes nyári kurzuson. A résztvevők itthonról, és a világ különböző pontjairól jönnek a nyári akadémiára, ahova hegedűsöket, csellistákat, és zongoristákat várnak. Az idei Echo Akadémia augusztus 11-én kezdődik a három tanár trió koncertjével, és 17-én zárul. A részletekről beszélgettünk Fülei Balázzsal.

– Negyedik alkalommal rendezitek meg a Nyári Akadémiát. Az eddigi tapasztalatok nyomán változott-e valamit a koncepció?

– Azt hiszem nem: az egész nyári akadémia olyan lett már az első alkalommal, amilyennek megálmodtam. Egy-két dolgon finomhangoltunk, de a lényeg ugyanaz maradt: családias környezet, szabad és intenzív munka, elmélyülés, alkotásvágy, csodálatos környezetben.

Ide kapcsolódik:
Ismét fesztivállal tisztelegnek Auer Lipót életműve előtt Veszprémben

– A nyári akadémia alapvetően hangszeres mesterkurzusból áll, a résztvevőknek azonban közös kamarazenélésre is lehetőségük van. A kamaracsoportok a helyszínen formálódnak, ami nyilván nagy kihívás a résztvevőknek, hiszen nagyon gyorsan kell megtanulni alkalmazkodni az addig ismeretlen partnerekhez.

– Igen, mindenképpen. Egy fesztiválon is sokszor kell olyan művésszel együtt játszani, akivel korábban sohasem léptünk fel. Jó, hogy itt mindezt nyugodt környezetben, stresszmentesen, ugyanakkor életszerűen lehet gyakorolni.

Kováts Péter – forrás: Echo Akadémia

– A kamarazene órákon minden alkalommal egy tanár is játszik a trióban. Ez egészen más élmény, mint évközben, a hagyományos kamaraórákon, ahol a tanár „kívülről” hallgatja a darabokat.

– Két különböző oktatási stílusról beszélünk. Mind a kettőnek megvan a maga helye. A nyári akadémián nagyon fontosnak tartom, hogy a tanárok ne különüljenek el a katedrán, hanem ott legyenek, benne a zenében, mert ezt egy más tapasztalati forma.

– Idén már harmadik alkalommal rendeztek délutánonként nyilvános „kávékoncerteket”. Ezekre hogyan készültök?

– A program mindig aznap derül ki, attól függően, hogy ki hogyan áll a műsorával, mit szeretne eljátszani. Ezek nagyon hangulatos koncertek, amelyeken mindannyian ott vagyunk.

Varga István – forrás: Echo Akadémia

– A hangszeres órákon és a kamarazenei műhelymunkán felül a résztvevők egy másfajta, de az előadói pályához szorosan kapcsolódó programot is kapnak minden évben. Ezeken volt már szó a lámpaláz kezeléséről, vagy az önmegvalósítás lehetőségeiről. Idén mit terveztek?

– Most is lesznek kiegészítő rendezvények, például a például a móri Friday Pince borkóstolója. Lesz félnapos önismereti tréning és menedzsmentoktatás, előadás a stresszkezelésről, illetve a zenész léthez tartozó egyéb gyakorlati kérdésekről is beszélünk majd. Kirándulunk majd a Gaja-szurdokban is, ráadásul éppen a zárókoncert napján, mert azt gondolom, hogy új élményekkel telítődve lehet csak a színpadon is igazi érzéseket közvetíteni

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!