Papageno Radio
Címlap Glinka kamaraművei is felcsendülnek az Orosz Zenei Fesztiválon

Glinka kamaraművei is felcsendülnek az Orosz Zenei Fesztiválon

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Pregun Tamás zongoraművész a Tabányi Tiborral kiegészült Kruppa Vonósnégyessel ad közös koncertet október 8-án az Orosz Kulturális intézetben. A műsorban Mihail Glinka kamaraműveit ismerhetjük meg.

Glinka mint az orosz nemzeti opera műfajának letéteményese vonult be a zenetörténetbe, ugyanakkor éppen az ilyen tematikus fesztivál kínál remek lehetőséget arra, hogy egy-egy szerző más arcát is megmutathassa.

Ide kapcsolódik:
„Az anyósom Mozartnak hív, azt hiszi, gazdag leszek”

A koncert fináléjában megszólaló Grand Sextett Glinka milánói időszakából, az 1830-as évek elejéről datálódik, amikor a szerzőt éppen egy opera gondolat foglalkoztatja, hiszen lenyűgözi, amit a La Scalában, főként Donizettitől hall. Ennek megfelelően, a mű bár kamaraformációra íródott, ha jól figyelünk, akár ismerős dallamokat is elcsíphetünk.

Októberben második alkalommal rendezik meg az Orosz Zenei Fesztivált. A Szabó Marcell zongoraművész által alapított fesztivál idén hat orosz zeneszerző, Csajkovszkij, Muszorgszkij, Prokofjev, Glinka, Rimszkij-Korszakov, Szkrjabin munkásságát öleli fel különleges, művészeti szempontból felépített tematikával. A koncerteknek Budapesten a Zeneakadémia, a Szent István-bazilika és az Orosz Kulturális Központ, Debrecenben pedig a Kölcsey Központ és a Református Nagytemplom ad otthont.

A fesztivál részletes programjait ide kattintva, a fesztiválblogot pedig itt, illetve a Facebook-oldalon lehet követni, jegyek is ezeken a felületeken rendelhetők. A Papageno különszámban jelenteti meg az Orosz Zenei Fesztivál programját, melyet a kiemelt helyeken megtalál az érdeklődő közönség augusztustól.

Ezt és a bécsi klasszika stílusjegyeit magán viselő F-dúr kvartettet előzi meg a Patetikus trió, amelynek elhangzása nemcsak igazi kuriózum, de a szlávosan érzelemgazdag, mégis ismételten a hagyományokra épülő meghitt közös zenélés eredeti példája.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X