Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Jazztörténetek Hollywoodból a jazzslágerlisták élére

Hollywoodból a jazzslágerlisták élére

Az egyik leghíresebb és talán legmaradandóbb vokalizált szólószám a skót származású, angliai születésű, de hároméves korától az Egyesült Államokban nevelkedő énekesnő, Annie Ross nevéhez fűződik. Annie Ross ambiciózus pótanyukája, a nagynénje filmcsillagnak szánta a kislányt, aki így rövidesen ugyanúgy Hollywoodban találta magát, mint a később világhírűvé vált Judy Garland, akivel 12 éves korában együtt is szerepelt a Presenting Lily Mars című filmben.

A jazz évszázada című kötet e-book formátumban megvásárolható a következő webáruházakban:

Kobo

Nook

DiBook

- hirdetés -

Két évvel később már érezhető volt tevékenységében a zene vonzereje, amikor 14 évesen megírta a Let’s Fly (Repüljünk) című dalt, amellyel nemcsak díjat nyert, de a számot lemezre is vette Johnny Mercer és a Pied Pipers. 1947-ben színésznőként tért vissza Angliába, de onnan Párizsba költözött, ahol már jazzt énekelt. 1950-ben visszatért az Egyesült Államokba, ahol dalszövegírói képessége is kibontakozott, amikor 1952-ben a tenorszaxofonos Wardell Gray Twisted (Kicsavart – de átvitt értelemben inkább kissé abnormális a szó jelentése, vagyis Becsavarodott) című számára, az improvizált részeket is beleértve, roppant szellemes szöveget írt, amely az Amerikában akkor oly divatos pszichiátriai kezelés visszásságait figurázza ki jazzes beütéssel.

- hirdetés -

Annie Ross érzéki hangjával, éles humorával, nagyszerű ritmizálásával Anita O’Dayéhez hasonló stílusú énekesnővé vált, mire 1957-ben összeállt a már korábban említett Dave Lamberttel és egy másik nagyszerű szövegíró-jazzénekessel, Jon Hendricksszel. Ők hármasban vokalizálták a Count Basie-zenekar szöveges emberi hanggal helyettesített zenéjét, mindössze a ritmusszekcióban használtak hangszeres zenészeket. Ezek a felvételek a Sing a Song of Basie című Lambert, Hendricks & Ross albumon jelentek meg, amely szenzációszámba ment a maga idejében. A felvételek sajnos nem elérhetőek a YouTube-on, de ha meg akarunk győződni a trió fantasztikus vokálakrobatikus képességeiről, rendelkezésre áll a két évvel később felvett Count Basie-szerzemény, a Cloudburst.

Lambert, Hendricks és Ross Grammy-díjat nyert, és 1959-től 1963-ig minden évben őket szavazta meg a DownBeat olvasótábora az év legjobb vokálegyüttesének. Annie Ross 1962-ben megvált az együttestől, amely eredeti formájában megteremtette azt a mintát, amelyet később a Pointer Sisters, a Manhattan Transfer és még sok más vokálegyüttes, köztük a magyar Cotton Club Singers is a magáévá tett.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!