Papageno Radio
Címlap Szorgalom, kitartás, tehetség – bemutatkoznak a Magyar Nemzeti Balett növendékei

Szorgalom, kitartás, tehetség – bemutatkoznak a Magyar Nemzeti Balett növendékei

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Miközben a Magyar Nemzeti Balettintézet az új tehetségeket keresett a tavaszi felvételik alkalmával, az intézménybe járó növendékek is kitettek magukért. Az utóbbi hónapokban több nemzetközi verseny első díját is hazahozták, a Tavaszköszöntő című házi előadáson is sikerrel adtak számot tudásukról, a Billy Elliot – a Musical című produkcióval pedig az év végi vizsgákra készültek.

A cikk eredetileg az Opera Magazinban jelent meg.

Harmadik éve működik a Magyar Nemzeti Balett klasszikusbalett-előkészítője, ahol a tanulók tizenkét balettmester, a társulat jelenlegi és egykori táncosainak felügyeletével dolgoznak, Solymosi Tamás balettigazgató szakmai irányításával. A négy-tizenkét évesek korosztálytól függően hetente több alkalommal, reggel és este is gyakorolnak, modern tánc, sztepp, balett és karakter órák keretében.

A március végi, Tavaszköszöntő című, a Berni úti próbateremben tartott, házi bemutatón három évfolyam ötvenöt növendéke lépett fel, sokuk már igazi spicc-cipőbe bújva, felnőtteknek készült táncműveket is bemutatva. „Ezek az események, megmérettetések mindig fordulópontot jelentenek a gyerekek életében” – nyilatkozta Mráz Kornélia balettmester, aki a tavaly őszi New York OperaTúrára is elkísérte a kiválasztottakat. Merthogy a Magyar Nemzeti Balettintézet legjobbjainak a színpadi fellépés lehetősége is megadatik, legyen az az Erkel színházi Billy Elliot – a Musical, A diótörő vagy egy, a David H. Koch Színházban előadott produkcióban való részvétel.

Sok hír szólt ezekről az eseményekről is, például az utóbbi időben Ruip Katicától volt hangos a sajtó – a szó legjobb értelmében, hiszen a tizenkét éves növendék az egyik legrangosabb megmérettetést nyerte meg februárban. „A táncos világban Lausanne, Várna és a berlini TANZOLYMP Nemzetközi Táncfesztivál számít a három legnagyobb versenynek” – mondta felkészítője, Radina Dace balettmester.

Erre a megmérettetésre évente csaknem ezer, tíz és huszonöt év közötti fiatal nevez, de a kiküldött videók alapján csak a legjobbakat hívják meg a német fővárosba.

A klasszikus/neoklasszikus tánc kategóriában elért első helyezéssel együtt járt, hogy Katica bemutatkozhatott a Theater des Westensben rendezett gálán is. Katica – aki tízévesen kezdett el balettozni, hét év ritmikus sportgimnasztika után – A rosszul őrzött lányból Lisa szólójával és a Párizs lángjai női variációjával indult az erős mezőnyben, számos orosz és koreai versenyzővel együtt, akiknek teljesítményét a világ minden tájáról érkezett, huszonnégy tagú zsűri bírálta el. Végül a Párizs lángjaival, a frissen betanult és a felnőttekével megegyező, sok-sok forgást tartalmazó koreográfiával előzte meg negyvenöt kortársát – talán nem véletlenül, hiszen saját bevallása szerint is forogni szeret a legjobban.

Ide kapcsolódik:
Újabb nemzetközi sikert ért el a Magyar Nemzeti Balettintézet növendéke

„A versenyeredmények nagyon fontosak, a megmérettetésre való felkészülés mindig előreviszi a növendékeket, még akkor is, ha épp nem nyernek. A fejlődés ilyenkor is szemmel látható” – mondta Radina Dace, akinek több tanítványa is kiemelkedő eredményt ért el az áprilisi, Bécsben rendezett VIBE-on. Első lett Pákozdi Réka Zsófia a klasszikus balett „junior 1” kategóriában a Paquita című balettből bemutatott női variációval, míg Pásztor Lilit „a jövő tehetsége” címmel tüntették ki, a Dace által betanított Paquita női variáció, valamint a Vetési Adrienn által Celine Dion Ave Maria című, számára készített koreográfia előadásáért is.

Ide kapcsolódik:
Bécsi versenyen taroltak a Balettintézet növendékei

Más mesternők növendékei is brillíroztak: Csató Málna, Porkoláb Cecília, Sutherland Mia és Stepanian Anna a kortárs csoport „junior 1” kategóriában a dobogó második fokáig jutott Vetési Adrienn Ends című munkájával, a koreográfus-mesternő betanításában. Az előkészítő/kezdő csoportból pedig Pollák Julianna és Kiss Lukács Márton a „balett mini duó” kategóriában ért el második helyezést Kiss Eszter mesternő felkészítésével a Csipkerózsika című balettből a Piroska és a Farkas táncrészlettel.

Ezek a sikerek természetesen nem egyik napról a másikra születnek meg, hosszú folyamat eredményei, melynek ha nem is kezdőpontja, de fontos állomása maga a felvételi, amelyre idén két napon, március 30-án és április 27-én került sor. Csaknem nyolcvan gyermek adta be jelentkezését, akik közül harmincketten kezdhetik meg ősszel a tanulmányaikat. A felvételi bizottságban Solymosi Tamás balettigazgató, és a mesterek ültek, azaz Csere Éva, Csonka Roland, Fajthné Thuróczi Zsuzsa, Kiss Eszter, Kovács Dénes, Kőszegi Katalin, Mráz Kornélia, Radina Dace, Szilágyi Gyula, Sziráki Gábor és Vetési Adrienn. Innentől kezdve a gyakorlás, a szorgalom, a kitartás, a tehetség és egy kis szerencse dönt majd arról, kinek-kinek merre vezet az útja.

Promóció

X
X