Papageno Radio
Címlap Tekintélyes brit karnagyok előtt is bemutatkozik a Nemzeti Ifjúsági Kórus  

Tekintélyes brit karnagyok előtt is bemutatkozik a Nemzeti Ifjúsági Kórus  

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Augusztus 21-én a Pesti Vigadóban mutatja be a Nemzeti Ifjúsági Kórus azt a műsorát, amellyel pár nappal később a Brit Kóruskarnagyok Országos Szövetségének meghívására a rangos testület birminghami konferenciáján lép fel, és workshopon is bemutatkozik.

Egy év után ismét összegyűltek a 2018-as Kodály-emlékév alkalmával megalakult Nemzeti Ifjúsági Kórus tagjai. Az együttes szakmai hátterét a kodályi örökség jegyében idén is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Kodály Intézete adja, fővédnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, védnöke dr. Vigh Andrea, az egyetem rektora.

Ide kapcsolódik:
A Távol-Keleten is életműdíjjal ismerték el Erdei Pétert

Most is érkeztek énekesek Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból. A 45 fős együttesnek idén két rövid, ám intenzív próbaidőszakra van lehetősége. A júliusi négynapos felkészülés után a kórus a Kecskeméti Kodály Művészeti Fesztiválon mutatta be műsorát, majd augusztus 21-én a Pesti Vigadóban hallhatja a közönség az együttest. Az új programban Bárdos Lajos, Kodály Zoltán és Bartók Béla művei mellett kiváló kortárs magyar szerzők darabjai szerepelnek, például Bella Máté, Csemiczky Miklós, Kocsár Miklós, Orbán György, Vajda János és Varga Judit művei.  A kórus két vezetője Erdei Péter érdemes művész, Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy, valamint Nemes László Norbert Bartók–Pásztory-díjas karnagy, a Kodály Intézet igazgatója.

„Boldog vagyok, hogy egy év után ismét találkozhatunk azokkal a kivételes fiatalokkal, akik elkötelezettségükkel, alkotó energiáikkal csodát tettek tavaly az egyhetes felkészüléskor, majd az öt koncertből álló turnén.  Akkor úgy váltunk el: lehetetlen, hogy ne legyen folytatása e nagyszerű kezdeményezésnek, és most a támogatók jóvoltából ismét lehetőséget kaptunk” – hangsúlyozta Nemes László Norbert.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus idén meghívást kapott a Brit Kóruskarnagyok Szövetségének komoly szakmai fórumot jelentő országos konferenciájára is, amelyet augusztus 22. és 25. között rendeznek a Birminghami Királyi Konzervatóriumban. Az együttes itt nemcsak új műsorát mutatja be, hanem a karnagyok vezetésével egy workshopon ízelítőt ad a felkészülési munkáról és a próbafolyamatról is a brit szakembereknek. Erdei Péter neves európai karnagyokkal részt vesz az európai kórusművészet helyzetét megvitató kerekasztal-beszélgetésben is. Erdei Péter úgy fogalmazott:

„Anglia meghatározó szerepet játszik az európai kóruskultúrában rendkívül magas színvonalú kóruséletével és több száz évre visszatekintő hagyományaival, ezért különös megtiszteltetés, hogy a Brit Kóruskarnagyok Szövetségének éves konferenciáján kiemelt vendégek lehetünk.  A magyar kórusművészet klasszikusai mellett szeretnénk bemutatni a brit karnagyoknak a kortárs magyar kóruszene egy figyelemre méltó szeletét is, méltón képviselve a magyar zenei életet, zenepedagógiát.”

A Nemzeti Ifjúsági Kórus 2018-ban alakult a Kárpát-medence minden részéből érkezett fiatalokból. Az énekeseket a beküldött felvételek, illetve egy budapesti és egy kecskeméti meghallgatás alapján választotta ki a két szakmai vezető. A zenei tanulmányaikat folytatók vagy már zenei végzettségűek mellett a kórus tagja lett például építész- és vegyészhallgató, IT-menedzser, ipari termék- és formatervező, valamint gazdálkodó is.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X