Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Fesztivál Akadémia Teltházas programokkal, igazi fesztiválhangulatban zajlott a IV. Fesztivál Akadémia

Teltházas programokkal, igazi fesztiválhangulatban zajlott a IV. Fesztivál Akadémia

Idén július 20–28. között Budapest legszebb helyszínein zajlott a negyedik Fesztivál Akadémia. Teltházas esti koncerteken, népszerű kísérőprogramokon, mesterkurzusokon, kiállításokon, matinékoncerteken és kulturális körmeneten vehettek részt az érdeklődők. A Zeneakadémia mellett a Széchenyi Fürdőben és a Parlamentben is rendeztek koncerteket, a Budai Vigadóban pedig nemzetközi korosztályos hegedűversenyt tartottak. A rendezvény hangulatát a lendületés a közvetlenség jellemezte, amelyben a fellépő művészek és a közönség mellett meghatározó szerepe volt a házigazdáknak, Kokas Katalinnak és Kelemen Barnabásnak.

- hirdetés -

A nagy érdeklődés mellett zajlott nemzetközi kamarazenei fesztivál hét esti nagykoncertjén felejthetetlen élményben, világszínvonalú kamarazenélésben volt része a közönségnek. A fellépők között ott volt többek között Joshua Bell, Vilde Frang, Alina Ibrahimova, Ránki Dezső és Klukon Edit, Maxim Rysanov, Dejan Lazić, Kokas Dóra, José Gallardo, Dmitrij Szmirnov és természetesen a két művészeti vezető: Kokas Katalin és Kelemen Barnabás is. Az esti hangversenyek előtt Fazekas Gergely zenetörténész a felcsendülő művekből teltházas műismertető előadásokat tartott a rá jellemző felkészültséggel, kiváló előadói stílussal, finom humorral és közvetlenséggel.

- hirdetés -

Fesztivál Akadémia 2019 – fotó: Felvégi Andrea

A fesztivál egyedisége részben abban rejlik, hogy a művészeti vezetők nagy hangsúlyt helyeznek a jövő muzsikusainak nevelésére, ezért a programok között központi szerepet kaptak az előadások, a mesterkurzusok, valamint a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny, de a fesztivál különlegességének más vonásait is megtapasztalhatták azok, akik részt vettek a reggel 10-től este 10-ig zajló programokon. A nyilvános mesterkurzusokon a közönség részese lehetett az alkotás és a tudásátadás folyamatának, délutánonként matinékoncerteket hallgathattak, ahol a kurzusokat tartó művészek együtt léptek fel diákjaikkal. A fesztivál különlegessége az is, hogy a művészeti vezetők nagy hangsúlyt fektetnek a művészgenerációk találkozására. Fontosnak tartják, hogy lehetőséget adjanak a növendékeknek a legnagyobbakkal való közös fellépésre, a színpadon sokszor három generáció lépett fel egyszerre. Kokas Katalin elmondta, hogy

ezek a művészek példát mutatnak a fiataloknak, életre szóló élmény a velük való találkozás, a mesterkurzus és a közös fellépés.

A fesztivál kiemelt eseménye volt a legendás hegedűtanár nevét viselő III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A közönség számára is nyitott versenyt óriási érdeklődés kísérte a Budai Vigadóban, és az élő online közvetítés segítségével sokan követték távolból is az eseményeket. Shlomo Mintz, a zsűri elnöke a verseny ünnepélyes díjátadóján zárszavában elmondta, hogy sikeres évet zártak a verseny történetében, ami a szervezés és a lebonyolítás mellett annak volt köszönhető, hogy nagyon felkészült növendékeket fogadhattak a versenyen. Ez a megmérettetés jó lehetőség a hegedűsöknek a fejlődésre, továbblépésre, a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny pedig méltó arra, hogy a világ rangos nemzetközi hegedűversenyeinek sorába lépjen. A díjazottak között magyar fiatalok is voltak: Kelemen Gáspár korcsoportjában a második, Kovács Sára harmadik helyen végzett.

Ide kapcsolódik:
Ők a III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai

Az idei fesztiválon ott volt a magyar színművészet krémje: Eperjes Károly, Kéri Kitty, Molnár Piroska, Pogány Judit, Tompos Kátya, Vecsei H. Miklós és Zoltán Áron. A Zeneakadémia Kupolatermében rendezett, ingyenesen látogatható olvasószobán, a Kulturális körmenet koncertjein és az esti hangversenyekenláthatta-hallhatta őket a közönség. A Kulturális körmenet az idei fesztivál egyik legnépszerűbb, legkülönlegesebb eseménye volt, amelynek keretében három patinás és akusztikailag is kiváló könyvtárban, – az Egyetemi Könyvtárban, az Idegennyelvű Könyvtárban és a Budapesti Műszaki Egyetem Könyvtárában – valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében az ország legkiválóbb színészeinek exkluzív fellépésével színesített koncerten vehettek résztérdeklődők.

Ide kapcsolódik:
Körmenetnapló

A Parlament Vadásztermében államiságunk legfőbb jelképe, a Szent Korona tiszteletére adtak koncertet. Három nagysikerű ősbemutatót is tartottak a Fesztivál Akadémián: Dukay Barnabás, a mindenség…, ha megérinted…., Balogh Máté TRIOverture és Tornyai Péter Előjáték határok nélkül című kompozíciója közül utóbbi kettő a fesztivál felkérésére született.

Horti Lilla – fotó: Felvégi Andrea

Fergeteges hangulatban töltötték az estét a Fesztivál Akadémia Széchenyi Fürdőben tartott koncertjének vendégei. Bach III. Brandenburgi versenyét játszották a fesztivál művészei Kelemen Barnabás vezetésével, ezután Horti Lilla operettrészleteket adott elő Ifj. Sárközi Lajos és zenekara kíséretével. A két produkció között egy orosz cirkuszművésznő akrobatikus mutatványa nyűgözte le a fürdőző közönséget. Mindemellett élőzenés zenetörténeti előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, kiállításokkal és éjszakába nyúló, kávéházi cigányzenével kísért vacsorákkal várták a nagyérdeműt a július 20-28-ig tartó nagysikerű programsorozaton.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.