Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Operaház 50 éve az Operaháznál – Medveczky Ádámot köszöntötték

50 éve az Operaháznál – Medveczky Ádámot köszöntötték

Az Erkel Színházban, szeptember 26-án megtartotta évadnyitó társulati ülését az Operaház. Az eseményen operai tagságának 50. évfordulója alkalmából köszöntötték a 78 éves Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmestert, az Opera mesterművészét.

- hirdetés -

Medveczky Ádám 1971-ben szerzett karmesteri diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. A következő évben Franco Ferrara, olasz zeneszerző-karmester mesterkurzusán tovább csiszolta tudását. Karmesterként Ferencsik Jánostól tanult a legtöbbet.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Akinek a hobbija és a szenvedélye a zene

Kórodi András hívására már 1969-ben feladta biztos és jólfizetett timpanista állását az Állami Hangversenyzenekarban az operaházi tagság kedvéért. Először korrepetitorként tevékenykedett.

Medveczky Ádám – fotó: Nagy Attila

A nagy beugrást Házy Erzsébet betanítása jelentette számára, aki félóra múlva már azt követelte a művészeti igazgatóságtól, hogy mindig „ez a Medve-gyerek” korrepetálja.

„Amíg fog az agyam és fel tudom emelni a kezemet, csinálom” – nyilatkozta Medveczky Ádám Ókovács Szilveszter főigazgatónak.

Később karmesteri kinevezést is kapott, és egy Mozart-operával, a Cosi fan tutte-val debütált. Azóta több, mint hetven operát vezényelt, számosnak az ősbemutatóját is, pl. Balassa Sándor Földindulás című zenedrámáját 2015-ben. 1990-től három esztendeig volt az Opera zeneigazgatója.

(Via MTI, Operaház, MMA)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.