Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A határok fizikai és filozófiai kérdéseire reflektál idén a Herbstgold zenei fesztivál

A határok fizikai és filozófiai kérdéseire reflektál idén a Herbstgold zenei fesztivál

Idén is megrendezik a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban a Herbstgold zenei fesztivált, amelynek tematikája ezúttal a harminc évvel ezelőtti határnyitás nyomán a határok fizikai és filozófiai kérdéseire reflektál.

- hirdetés -

A fesztiválon, amelyet szeptember 11. és 22. között rendeznek meg, olyan kérdésekre keresik a választ a zene segítségével, mint hogy mit váltanak ki a határok az emberek egymás közti viszonyában, és hogyan hatnak az egyénre. A felcsendülő klasszikus, jazz-, balkáni és roma zenei előadók jelentős része Magyarországról és Ausztriából érkezik, abból a két országból, amely évszázadok óta szoros kulturális kapcsolatokat ápol egymással. Az egymást gazdagító hatás az Esterházy hercegek, illetve az általuk támogatott művészek és zenészek példáján is érzékelhető.

- hirdetés -

A Fesztivál nyitányaként szeptember 11-én a Haydn Filharmónia lép fel, amely Haydn Il Distrattóját, Schumann a-moll gordonkaversenyét és Veres Sándor Négy erdélyi táncát adja elő. Másnap Richard Dünster The Waste Land című darabját, Georges Enescu 3. zenekari szvitjét mutatja be Francesco Piemontesi zongoraművész és a Chamber Orchestra of Europe.

Francesco Piemontesi – forrás: Francesco Piemontesi Facebook-oldala

Szeptember 15-én megosztott város mottó alatt egy napig a Jerusalem Chamber Music Festival vendégeskedik Kismartonban, hol két koncertet adnak Robert Holl basszbaritonnal, Kyril Zlotnikov csellistával, Anton Brahovszkij hegedűművésszel, Julija Dejnekia brácsaművésszel, Elena Baskirova zongoraművésszel és a Barenboim-Said Akadémia muzsikusaival. A két koncert csúcspontja a német fogolytáborban Olivier Messiaen által komponált Kvartett az idők végzetére című kamaramű lesz.

Elena Bashkirova – fotó: Nikolaj Lund

Maris Petersen szoprán Világok határán címmel Carl Loewe, Johannes Brahms, Alexander Zemlinsky, Hans Pfitzner, Franz Schreier, Hans Sommer és Edvard Grieg dalait adja elő szeptember 17-én. Másnap Utazás Európában címmel Kirill Gerstein Schubert-, Haydn-, Brahms-, Liszt- és Bartók-műveket ad elő. Szeptember 19-én Haydn Orfeusz és Euridiké című művét mutatják be a Haydn Teremben. A koncertszerű előadást Enrico Onofri vezényli.

Ide kapcsolódik:
Rados Ferenc egykori növendéke, Kirill Gerstein érkezik Budapestre

Szeptember 21-én Accademia Haydn címmel először rendeznek Thomas Albert vezetésével Haydn közismert és még ismeretlen műveit feldolgozó nyári mesterkurzust. A fiatal résztvevők a vonósnégyes-maraton keretében mutatják be a kurzus eredményeit. Másnap az Accentus Austria Róka Szabolcs énekmondó közreműködésével a 17. századi Magyarország zenei kultúráját mutatja be, a záró koncerten pedig Haydn Harmóniamiséje mellett Georg Philipp Telemann Les Nations zenekari szvitje csendül fel.

A fesztivál első hétvégéjén, szeptember 14-én és 15-én rendezik a Pan O’Gusto Pannon gasztronómiai fesztivált a kastélyparkban, ahol tradicionális és új ízeket egyaránt meg lehet kóstolni. Azon a hétvégén a zenei kínálat a jazz, a balkáni és roma hangok köré összpontosul Harri Stojka gitárművész, a Café Drechsler Trió, az Oláh Gipsy Beats, Kovács Antal és a Kal Band fellépésével.

A fesztivál keretében szeptember 11-én nyílik az Esterházy-kastélyban Andrea Diefenbach és Ember Sári kiállítása Erődítmény Lobogók Zsilipek címmel, amely október 5-ig lesz látható.

Ide kapcsolódik:
Ember Sári nyerte a 2019-es Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat

Szeptember 13-án a Kunstverein szervezésében Ember Sári és Ralo Mayer alkotásaiból nyílik közös kiállítás, amelyet december 8-ig lehet látogatni.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.