Papageno Radio
Blogok Müpa magazin Alig múlt 25 éves, de már meghódította Németországot - Hontvári Gábor a...

Alig múlt 25 éves, de már meghódította Németországot – Hontvári Gábor a Müpában

Minden út Weimárból vezet. Hová? Például az ismertség felé. A véletlen műve vagy mással magyarázható, egyre megy: a türingiai város több szempontból érintett, ha megosztunk néhány információt a Müpa szeptember 29-i koncertjének programjáról. A két főszereplő — a szólista és a karmester —, valamint a megszólaló művek egyike és az alkotó, Robert Schumann szakmai köre egyaránt ide kötődik.

A hangversenyen egy fiatal versenygyőztes mutatkozik be a magyar közönségnek: Xinyuan Wang, aki a 2018-as Leedsi Nemzetközi Zongoraverseny harmadik helyén végzett, és legjobb előadóként a Medici.tv különdíját nyerte el. A rangos vetélkedés krónikája a neves győztesek között 1975-ből Mitsuko Uchidát és Schiff Andrást is számon tartja.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

A kínai fiatalember 1995-ben született. Bár édesapja hegedű művésznek szánta, ő a zongorát választotta. Alapfokú tanulmányait a Szecsuáni Konzervatóriumban kezdte meg. 2008-ban és 2009-ben hazájában három jelentős versenyt is megnyert, tizenhat esztendősen átrepült Európába, és a Jan Paderewski nevét viselő Poznańi Zeneakadémiára iratkozott be. Lengyel mesterei a fiatal tehetségek krakkói versenyére nevezték be, ahonnan elhozta az első díjat.

Elindult a leedsi nemzetközi mezőnyben is, ám ekkor még csupán tapasztalatokra tett szert. Ráébredve, merre kellene tovább indulnia, 2014-ben a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke lett, Szokolay Balázs és Peter Waas tanítványaként. 2018-ban tehát már kellő tudással felvértezve indult el ismét a leedsi versenyen. A pénzjutalomnál fontosabb, hogy sorra kapja a meghívásokat, a Medici.tv különdíjaként 2019. december 11-én a médium élőben közvetíti Wigmore Hall-beli estjét. A jutalmakkal felér Paul Lewis véleménye: a zsűri elnöke szerint Xinyuan Wang hangja egyéni, és remekül kommunikál a közönséggel.

Xinyuan Wang – forrás: Leeds International Piano Competition

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyét az ugyancsak a weimari Liszt Ferenc Egyetemről kikerült karmester, Hontvári Gábor vezényli. A Kutya éve — ez volt 2018 a kínai horoszkóp szerint — számára több díjat hozott. Második lett a német zeneművészeti főiskolák és egyetemek karmesterversenyén, sőt a közönségdíjat is kiérdemelte. Ősszel átveszi a Mainfranken Theater Würzburg első karmesteri és zeneigazgató-helyettesi posztját: a huszonöt esztendős magyar dirigens több mint százharminc jelentkező közül nyerte el az állást.

Ide kapcsolódik:
Ősztől Hontvári Gábor lesz a würzburgi Mainfranken-Theater első karmestere

Hontvári első oklevelét a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte, a mesterdiplomát pedig 2018-ban vette át az azonos nevű weimari intézményben. Részt vett többek között Frieder Bernius, Eötvös Péter és Vashegyi György mesterkurzusán. Németországban rendszeresen vezényli a Jénai Filharmonikusok együttesét, valamint koncertezett már többek között az MDR Szimfonikus Zenekar, a Nürnbergi Szimfonikusok, a Nordwestdeutsche Philharmonie, a Göttinger Sinfonieorchester vagy a Bergische Symphonker zenekarokkal is. 2017-ben a bajor Kammerphilharmonie felkérésére vezette az együttest dél-koreai turnéjukon. A magyar zenekarok közül többször dolgozott a Győri Filharmonikus Zenekarral, de dirigálta már a BM Duna, a Savaria Szimfonikus Zenekart és a MÁV Szimfonikus zenekart is, hazájában tehát nem ismeretlen, igazi felfedezése azonban — mint a koncert címe is jelzi — még hátra van.

Ide kapcsolódik:
Hontvári Gábor vehette át az Ernst von Schuch-díjat

A program Schumann Genovéva című operájának nyitányával kezdődik. Az 1850-ben, Lipcsében elkeserítő közönnyel fogadott mű felkeltette Liszt figyelmét. A kortársak műveit mindig önzetlenül propagáló komponista 1855-ben, Weimarban műsorra tűzte és maga vezényelte a darabot. Ezt követően Schumann a-moll zongoraversenyével lép pódiumra Xinyuan Wang — ezt a művet a leedsi versenyen is megszólaltatta. Végül Észak felé fordulunk: a koncert zárószámaként Sibelius ritkán játszott I. szimfóniáját adja elő a MÁV Szimfonikus Zenekar. Ez a mű, ahogyan a Genovéva-nyitány is, még várja az igazi felfedezést — és méltó is rá.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!