Papageno Radio
Címlap Ausztria kevesebbet tud Bartókról mint gondolnánk

Ausztria kevesebbet tud Bartókról mint gondolnánk

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ott Éva, a  Béla Bartók Internationale Musikgesellschaft Österreich megalapitója és művészeti vezetője sok évi pedagógiai tapasztalata alapján megállapította, hogy Ausztriában Bartókot nem ismerik eléggé, a koncertműsorokon nem szerepelnek nagy művei és a zeneiskolák tananyagaiban is ritkán bukkan fel a neve. Ezért két évvel a Társaság alapítása után, 2009-ben elhatározta, hogy egy zongoraversenyt is kezdeményez, ami Bartók Béla nevét viseli és az ő zenéjét állítja központba.

Ott Éva szívügye volt, hogy ne csak a koncertdarabok, hanem a gyermekeknek írt sorozatok is elhangozzanak a versenyen, ahová tehát a legfiatalabbak is jelentkezhettek. A célja az volt, hogy már alapfokon is foglalkozzanak Bartók remekműveivel. 2009 óta kétévenként, összesen négy alkalommal szervezte meg a Zongoraversenyt Bécsben.

2017-ben az ifjusági zongoraverseny színhelye már Graz volt, a grazi Johann-Joseph-Fux-Landeskonzervatórium igazgatójával, Eduard Lannerrel közös rendezésben. Ez egy előnyös változást jelentett a Zongoraverseny történetében, mivel a Konzervatórium a város és Stájerország anyagi támogatását is élvezi.

90 résztvevő 21 országból: ezek voltak a 2017-es verseny rekord-adatai. Fiatalok érkeztek többek között Azerbajdzsánból, Olaszországból, Koreából és Kínából. Természetesen a magyar résztvevők száma volt a legmagasabb, 24 jelentkezővel. Örvendetes módon nemcsak Budapest, hanem Pécs, Szeged, Debrecen, Nyiregyháza és Esztergom is képviselve volt. A magyar résztvevők ezúttal is szép sikereket arattak, 2 első díjat, 3 második díjat és 3 különdíjat nyertek, amit egy-egy Bartók mű előadásáért adott ki a zsűri.

Ide kapcsolódik:
Balog Alexandra nyerte a Bartók Nemzetközi Zongoraversenyt

A Bartók Béla Nemzetközi Ifjúsági Zongoraversenyre 2019-ben hat korcsoportnak – 7-től 25 éves korig – van lehetőség jelentkezni. Minden csoportban Bartók művek és bécsi klasszikusok teszik ki a megszabott játékidő felét, a program többi része fölött szabadon rendelkezhetnek a versenyzők, a barokktól a legújabb irányzatokig minden megengedett.

A stájerországi Konzervatórium optimális körülményeket teremt a versenyzőknek. Gyakorlási lehetőséget és a nagyterem koncertzongorájának kipróbálásáz is biztosítják minden résztvevő számára.

A zsűri tagjai:

Ott Éva, a Bartók Béla nemzetközi zongoraverseny megalapítója,
Magister Eduard Lanner, a Johann-Joseph-Fux-Konzervatórium igazgatója;

Elisabeth Väth-Schadler, a Gustav-Mahler-Privatuniversität Klagenfurt tanszakvezető tanára;

Angelika Ferra, a Johann-Joseph-Fux- Konzervatórium tanszakvezető tanára;

Markus Schirmer, a Kunstuniversität Graz professzora;

Székely István zongoraművész és pedagógus

Graz városa és a helyi sponzorok jóvoltából a zsűri a díjak mellett több ezer euró értékben oszthat jutalmakat. A fiatalabb díjazottak értékes Bartók-kottákat kapnak a magyar Editio Musica és a bécsi Universal Edition kiadásában, az idősebb korcsoportok pénzjutalomban is részesülnek.

A verseny a kezdeti nehézségeket sikeresen leküzdve elismertté lett az erős nemzetközi mezőnyben is. Ennek a jele, hogy az AAF Alapítvány fel kivánta venni ezt a zongoraversenyt is a világversenyek listájára.

Az Alink-Argerich-Foundation egy független információsközpont, amit Gustav Alink és Martha Argerich hozott létre. A világ minden jelentős zongoraversenye szerepel az adatbázisukban, 2015-ben a zongorás kamarazene is felvételt nyert.

Az Alapítványnak eddig 193 bejelentett tagja van.

Ott Éva és Eduard Lanner megtették a döntő lépést, és az osztrák Bartók Béla Nemzetközi Ifjúsági Zogoraverseny is az AAF tagja lett. Graz városa és Stájerország kulturális vezetői elégedettek voltak a verseny nemzetközi visszhangjával, amely a Konzervatórium zenei jelentőségét emelte, valamint a helyi oktatóknak és növendékeiknek inspirációt adott további munkájukhoz. Az AAF–tagság további elismerést jelent, ami Graz mint zenei központ hírét is növeli.

Promóció

X
X