Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Világverseny Balogh Ádám és Szokolay Ádám is ott van a Bartók Világverseny fináléjában

Balogh Ádám és Szokolay Ádám is ott van a Bartók Világverseny fináléjában

A Zeneakadémia által szervezett Bartók Világverseny szombati, nagyzenekari döntőjébe Balogh Ádám, Peter Klimo és Szokolay Ádám jutott be. A három zongorista a Nemzeti Filharmonikusok kíséretében, Hamar Zsolt vezényletével játsszaválasztott versenyművét. A vasárnapi gálaesten derül majd ki, hogy melyikük lesz az első, a második és a harmadik helyezett.

- hirdetés -

Lezajlott a Zeneakadémia idei Bartók Világversenyének szóló döntője, a négy országból érkezett hat versenyző a Nagyteremben lépett pódiumra csütörtök este. Szokolay Ádám műsorán Liszt- és Debussy-művek szerepeltek, Balogh Ádám Chopin- és Ravel-kompozíciókkal készült, az ukrán Darya Dadykina Schuberttől és Stravinskytól válogatott. A szünet után a magyar származású amerikai Peter Klimo Liszt- és Szkrjabin-szerzeményeket adott elő, Kocsis Krisztián Brahms- és Debussy-darabokat, a spanyol Alberto Greer Menjon Bohanna pedig Schumann- és Prokofjev-műveket.

- hirdetés -

A zsűri tagja, Klara Min világszerte elismert Steinway-művész a szünetben elmondta: a mezőny különlegesen erős, ez már a középdöntő után is látszott, amikor a tervezett tizenkettő helyett tizennégy zongoristát juttattak tovább. Meglátása szerint izgalmassá teszi a zsűrizést, hogy a versenyzők különböző tehetségek, eltérő dolgokban erősek. „Minden körben más-más véleményem alakul ki róluk, ami szintén különleges helyzet” – tette hozzá. Úgy véli, ehhez az egyes zongoristák repertoárválasztása is hozzájárul, amely eléggé sokszínűnek mutatkozik. Azonban megjegyezte azt is, hogy szerinte több versenyző pszichológiailag nem volt eléggé felkészült, ez pedig érződött a teljesítményükön.

A nemzetközi zsűri döntése értelmében a szombati nagyzenekari döntőben Balogh Ádám, Peter Klimo és Szokolay Ádám folytathatja a versenyt.

Balogh Ádám 1997-ben született, hétévesen kezdett zongorázni, elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjét, majd 2016-ban ugyanott kezdte meg egyetemi tanulmányait, Némethy Attilánál zongorát, Gulyás Mártánál kamarazenét tanult. Versenymű szólistájaként 2010-ben debütált a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezényletével, azóta több elismert zenekarral játszott itthon és külföldön. Több rangos elismerés nyertese. A nagyzenekari döntőre Liszt A-dúr zongoraversenyével készül.

Ide kapcsolódik:
Balogh Ádám: „Döntenem kellett, hogy mibe fektetem az energiáimat”

Peter Klimo 1990-ben született, a magyar–amerikai zongoraművész kilencéves korától tanult zongorázni. Az Eastman School of Music diplomája után mesterfokozatát a Yale Schoolof Musicon szerezte Frankl Péternél, művészdiplomáját pedig a Texas Christian Universityn Ungár Tamásnál. Jelenleg doktori tanulmányait folytatja az Eastman School of Musicon, témavezetője Alan Chow. Több versenyen is rangos helyezést ért el. A nagyzenekari döntőben Bartók 3. zongoraversenyét játssza.

Szokolay Ádám 1996-ban született, négyéves korában kezdett zongorázni édesanyja irányításával, nyolcévesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatára, 2015-től a New York-i Bard College-ban Peter Serkinnél tanult, 2018 óta pedig a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója, Grigory Gruzman osztályában. Számos nemzetközi verseny győztese, illetve díjazottja. A nagyzenekari döntőre Bartók 1. zongoraversenyét választotta.

Ide kapcsolódik:
Dráfi Kálmán: „Bartók a 20. század prófétája volt”

A versenyzőket a szintén a Nagyteremben sorra kerülő szombati, végső döntőben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséri, Hamar Zsolt vezényletével. A vasárnapi gálaesten derül majd ki, hogy melyikük lesz az első, a második és a harmadik helyezett.

A verseny a Zeneakadémia online platformjain élő közvetítésben továbbra is követhető, számos információ pedig a bartokworldcompetition.hu portálon olvasható.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.