Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kreatív Európa történetek Bohócdoktorok, az életöröm művészei

Bohócdoktorok, az életöröm művészei

A bohócdoktori tevékenységet Magyarországon a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány honosította meg. Kezdetben csak Budapesten, mára már vidéki gyerekkórházakban, idősotthonokban is rendszeresen vizitelnek. A különböző európai országok Piros Orr bohócdoktori tevékenységeit a RED NOSES Clowndoctors International ernyőszervezete fogja össze egy nemzetközi hálózattá. A hálózat tagjai arról ismertek, hogy életörömöt és mosolyt visznek a beteg és szenvedő embereknek.

- hirdetés -

Eredményességük egyik titka, hogy a Piros Orr Bohócdoktorok olyan művészek, akik folyamatosan képzik magukat és komolyan veszik a munkájukat. Erre reflektált a The Faces Behind the Nose – Promoting Hospital Clowning as a Recognised Genre of Performing Arts, azaz Arcok az orr mögött – A bohócdoktori tevékenység, mint elismert előadó-művészeti műfaj támogatása elnevezésű projekt, amely a bohócdoktorok folyamatos szakmai fejlődését támogatta.

A projektről és a magyar szervezet tevékenységéről Gelencsér Tündével, az alapítvány művészeti vezetőjével és munkatársával, Magyar Zsuzsával beszélgettünk.

- hirdetés -

„Számunkra azért volt nagyon fontos ez a pályázat, mert főleg magánszemélyek adományaiból tudjuk fenntartani az alapítványt, akik a konkrét tevékenységeinkre, a kórházi vizitekre adják a támogatást. Ezért nagyon nehéz forrást találni a szakembereink továbbképzésére és arra, hogy folyamatosan magas művészeti és szakmai színvonalat tudjunk biztosítani” – mondja Magyar Zsuzsa. Ezért a projekt során nagy hangsúlyt kapott a bohócdoktorok oktatása és továbbképzése, valamint az új művészeti formák kidolgozása, amelyek

az előadóművészetet olyan emberekhez is eljuttatják, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük kulturális eseményeken való részvételre.

„Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a Piros Orr bohócdoktorai művészek, színészek, előadóművészek, és a művészeti missziónk mellett az is fontos, hogy a tevékenységünket minél színvonalasabban tudjuk végezni” – teszi hozzá Gelencsér Tünde. A projekt fő célja a Piros Orr Bohócdoktorok kórházi munkájának önálló művészeti ágként való elfogadtatása és a közvélemény figyelmének felhívása a bohócdoktori vizitek pozitív szociális és egészségügyi hatásaira.

Piros Orr Klinika

A 2014 és 2016 között futó projektben több mint 300 előadóművész és több tucat nemzetközileg elismert szakember vett részt szakmai konferenciákon, továbbképzéseken és táborokban. Emellett a különböző országok művészeti vezetőinek és a bohócdoktoroknak is lehetőségük volt csereprogramok keretén belül betekintést nyerni egymás tevékenységébe.

Piros Orr Klinika

„A csereprogramokat különösen fontosnak tartom, ezek nagyon intenzív és inspiratív szakmai események, ahol rengeteget tudunk tanulni egymástól úgy elméleti, mint gyakorlati síkon” – meséli Gelencsér Tünde.

Piros Orr Klinika

A projekt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a hálózaton belül konkretizálják és formalizálják a továbbképzéseket. Így született meg egy komplex, 470 órás képzési terv, amelyet minden bohócdoktornak el kell végezni. A nemzetközi képzés egy része művészeti fókuszú: nagyrészt színésztréningből, bohóctechnikából és improvizációból áll, valamint ehhez kapcsolódnak még olyan elméleti modulok, mint a pszichológia, kommunikáció, szociológia és egészségügyi ismeretek.

Kreatív Európa Irodák hálózata minden, a Kreatív Európa Programban résztvevő országban, így Magyarországon is jelen van. Munkatársaink örömmel állnak a pályázók rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben.

A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Európai Bizottság.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.