Papageno Radio
Címlap Hamarosan kiderül, hogy melyek az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményei

Hamarosan kiderül, hogy melyek az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményei

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Vasárnap este egy egészen különleges eseményre kerül sor: a Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A nagyközönség számára is nyitott díjátadó gálára szeptember 22-én kerül sor a Katona József Színházban, a fellépők és az alkotók között több olyan művész is megtalálható, akik az estre a díj várományosaiként is készülnek.

Májusban bejelentették, hogy az életműdíjat Pogány Judit kapja, júliusban pedig kiderült a kategóriák várományosainak névsora, amelyet itt böngészhet végig. Idén huszonkét színikritikus vett részt a voksolásban. A helyezésekért adott pontok megszámlálásával kialakult a legjobbak listája, amelyen kategóriánként három (holtverseny esetén négy) név található, a győztesek személye azonban csak a szeptember 22-i gálaesten derül ki.

Ide kapcsolódik:
Törékenység és temperamentum - Ezek Pogány Judit legfontosabb alakításai

A céh posztumusz különdíjjal tiszteleg a nemrég elhunyt Radnai Annamária dramaturgi és fordítói munkássága előtt.

Öt kategóriában várományos a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadása és a Radnóti Miklós Színház 10 című produkciója. A független előadások közül négy kategóriában jelölt Az Ügy, három kategóriában pedig a Megfigyelők. A függetlenek legjobbjai között megtalálható a Hybridkult készítette csRSnyés is. A Trafó Kortárs Művészetek Háza három produkció (Árvácska, Az Ügy, Megfigyelők) alkotói esetében érintett.

Ide kapcsolódik:
Kelemen Kristóf: „A határok feszegethetők, csak kreativitás szükséges hozzá”

A Katona József Színház három előadással (A Platonov, Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében, Rozsdatemető 2.0) összesen hat kategóriában érdekelt, csakúgy, mint a Miskolci Nemzeti Színház (A velencei kalmár, Eklektikon 2048), az Örkény Színház a Patika és a Secondhand összesen négy jelölését válthatja díjra.

Mit gondolt Gulyás Gábor, a POSZT válogatója azokról az előadásokról, amelyek alkotói a Színikritikusok díjában érintettek? Nálunk vezetett blogjából kiderül!

Megfigyelők
Patika
10
Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében
csRSnyés
A vándorkutya
Chicago
A diktátor
Secondhand

A zenés/szórakoztató előadások között három vidéki produkció bizonyult a legjobbnak: Állami Áruház (Kecskemét), Chicago (Székesfehérvár), Valahol Európában (Szeged). A gyerek-/ifjúsági előadások legjobbjai között is túlsúlyban vannak a vidéki bábszínházak: A boldog herceg a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban, a Lúdas Matyi a pécsi Bóbita Bábszínházban készült; a Coraline a Budapest Bábszínházban látható.

Ide kapcsolódik:
Markó-Valentyik Anna: „Nem szeretnék rettegni a haláltól”

A legígéretesebb pályakezdők a báb- és a prózai színházat képviselik, van közöttük színész és rendező is (Markó-Valentyik Anna, Tarnóczi Jakab, Vizi Dávid).

Érdekesség, bár nem példa nélküli eset, hogy a gála rendezője, Markó Róbert az estén a legjobb gyerek-/ifjúsági előadás kategóriájának egyik várományosaként is jelen lesz.

Ide kapcsolódik:
Tarnóczi Jakab: „Ennek így kellett történnie”

A műsor írói Tasnádi István és a 10-zel szintén várományos Székely Csaba, jeleneteiket Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia és Mészáros Máté, illetve Bányai Kelemen Barna adják elő. A gálán életműdíjat kap Pogány Judit, akinek a műsorban közreműködőként is fontos szerepe lesz.

A nézők három további nomináltat, két ígéretes pályakezdőt, Markó-Valentyik Annát és Vizi Dávidot, valamint a legjobb női főszereplő kategória egyik jelöltjét, Mészáros Blankát is láthatják a színpadon. Mellettük két katonás művész, Dér Zsolt és Ónodi Eszter, továbbá a Vaskakas Bábszínházból érkező Horváth Márk és Nagy Petra lépnek fel. Az est műsorvezetője Ötvös András lesz.

Ide kapcsolódik:
Nagy Fruzsina: „Az volt az álmom, hogy éneklő modellek mutassák be a jelmezeimet"

Ha szeretné virtuálisan átlapozni az eseményre készült Papageno-különszámot, itt megteheti. Blogunkban csemegéztünk a 40 év legérdekesebb történeteiből, és összegyűjtöttük a négy évtized rekordereit is.

A díjátadó 2019. szeptember 22-én 20 órakor kezdődik a Katona József Színházban.
Az eseményre jegyeket ide kattintva lehet vásárolni.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X