Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Hamarosan kiderül, hogy melyek az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményei

Hamarosan kiderül, hogy melyek az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményei

Vasárnap este egy egészen különleges eseményre kerül sor: a Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A nagyközönség számára is nyitott díjátadó gálára szeptember 22-én kerül sor a Katona József Színházban, a fellépők és az alkotók között több olyan művész is megtalálható, akik az estre a díj várományosaiként is készülnek.

- hirdetés -

Májusban bejelentették, hogy az életműdíjat Pogány Judit kapja, júliusban pedig kiderült a kategóriák várományosainak névsora, amelyet itt böngészhet végig. Idén huszonkét színikritikus vett részt a voksolásban. A helyezésekért adott pontok megszámlálásával kialakult a legjobbak listája, amelyen kategóriánként három (holtverseny esetén négy) név található, a győztesek személye azonban csak a szeptember 22-i gálaesten derül ki.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Törékenység és temperamentum - Ezek Pogány Judit legfontosabb alakításai

A céh posztumusz különdíjjal tiszteleg a nemrég elhunyt Radnai Annamária dramaturgi és fordítói munkássága előtt.

Öt kategóriában várományos a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadása és a Radnóti Miklós Színház 10 című produkciója. A független előadások közül négy kategóriában jelölt Az Ügy, három kategóriában pedig a Megfigyelők. A függetlenek legjobbjai között megtalálható a Hybridkult készítette csRSnyés is. A Trafó Kortárs Művészetek Háza három produkció (Árvácska, Az Ügy, Megfigyelők) alkotói esetében érintett.

Ide kapcsolódik:
Kelemen Kristóf: „A határok feszegethetők, csak kreativitás szükséges hozzá”

A Katona József Színház három előadással (A Platonov, Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében, Rozsdatemető 2.0) összesen hat kategóriában érdekelt, csakúgy, mint a Miskolci Nemzeti Színház (A velencei kalmár, Eklektikon 2048), az Örkény Színház a Patika és a Secondhand összesen négy jelölését válthatja díjra.

Mit gondolt Gulyás Gábor, a POSZT válogatója azokról az előadásokról, amelyek alkotói a Színikritikusok díjában érintettek? Nálunk vezetett blogjából kiderül!

Megfigyelők
Patika
10
Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében
csRSnyés
A vándorkutya
Chicago
A diktátor
Secondhand

A zenés/szórakoztató előadások között három vidéki produkció bizonyult a legjobbnak: Állami Áruház (Kecskemét), Chicago (Székesfehérvár), Valahol Európában (Szeged). A gyerek-/ifjúsági előadások legjobbjai között is túlsúlyban vannak a vidéki bábszínházak: A boldog herceg a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban, a Lúdas Matyi a pécsi Bóbita Bábszínházban készült; a Coraline a Budapest Bábszínházban látható.

Ide kapcsolódik:
Markó-Valentyik Anna: „Nem szeretnék rettegni a haláltól”

A legígéretesebb pályakezdők a báb- és a prózai színházat képviselik, van közöttük színész és rendező is (Markó-Valentyik Anna, Tarnóczi Jakab, Vizi Dávid).

Érdekesség, bár nem példa nélküli eset, hogy a gála rendezője, Markó Róbert az estén a legjobb gyerek-/ifjúsági előadás kategóriájának egyik várományosaként is jelen lesz.

Ide kapcsolódik:
Tarnóczi Jakab: „Ennek így kellett történnie”

A műsor írói Tasnádi István és a 10-zel szintén várományos Székely Csaba, jeleneteiket Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia és Mészáros Máté, illetve Bányai Kelemen Barna adják elő. A gálán életműdíjat kap Pogány Judit, akinek a műsorban közreműködőként is fontos szerepe lesz.

A nézők három további nomináltat, két ígéretes pályakezdőt, Markó-Valentyik Annát és Vizi Dávidot, valamint a legjobb női főszereplő kategória egyik jelöltjét, Mészáros Blankát is láthatják a színpadon. Mellettük két katonás művész, Dér Zsolt és Ónodi Eszter, továbbá a Vaskakas Bábszínházból érkező Horváth Márk és Nagy Petra lépnek fel. Az est műsorvezetője Ötvös András lesz.

Ide kapcsolódik:
Nagy Fruzsina: „Az volt az álmom, hogy éneklő modellek mutassák be a jelmezeimet"

Ha szeretné virtuálisan átlapozni az eseményre készült Papageno-különszámot, itt megteheti. Blogunkban csemegéztünk a 40 év legérdekesebb történeteiből, és összegyűjtöttük a négy évtized rekordereit is.

A díjátadó 2019. szeptember 22-én 20 órakor kezdődik a Katona József Színházban.
Az eseményre jegyeket ide kattintva lehet vásárolni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!