Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog Klarinét mesterkurzust hirdet az Óbudai Danubia Zenekar

Klarinét mesterkurzust hirdet az Óbudai Danubia Zenekar

Ács Ákos klarinétművész a Budapesti Fesztiválzenekar klarinét szólamvezetője és szóló klarinétosa lesz az október 4-i Mesterműhely-koncert szólistája. Ehhez a koncerthez kapcsolódón egynapos mesterkurzust rendez a zenekar magyarországi szakközépiskolai és egyetemi képzésben résztvevő klarinétosok számára Ács Ákos vezetésével.

- hirdetés -

Jelentkezési határidő: szeptember 20.

- hirdetés -

Ács Ákos 2016-ban Mozart A-dúr klarinétversenyét játszotta a Budapesti Fesztiválzenekarral Európa legnagyobb koncerttermeiben: az Amsterdami Concertgebouw, Baden-Baden Festspielhaus, Brugge Concertgebouw, San Sebastian Kursaal, BBC Proms Royal Albert Hall és Magyarországon, a Művészetek Palotája színpadán. Ennek tanulságait összegyűjtve és elemezve a kurzus keretében arra szeretne rávilágítani, hogy melyek azok a szakmai, zenei, hangszertechnikai és megformálásbeli problémák, kérdések és megvalósítások, amelyek a zenekarból kilépve nem történnek meg automatikusan, de megértésük és elsajátításuk mindkét irányban, mindkét oldalon (a zenekar és az onnan „kilépő” szólista oldalán is) elvárhatók, szükségesek és megvalósíthatók.

Nagyon fontos a zenekari játékmód és a szólista interpretáció közötti különbségek hangsúlyozása a kurzus résztvevői számára, hiszen a fafúvósok jelentős része zenekari játékosként folytatja pályafutását a diploma megszerzése után.

1969-ben született Tatabányán, ahol édesanyja ösztönzésére kezdte zenei tanulmányait. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után 1992-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Dittrich Tibor tanítványaként. Még ebben az évben a Budapesti Fesztiválzenekar ösztöndíjasa, egy évvel később pedig állandó tagja lett. 1999 óta szólamvezető. Számos kamarazenei produkció mellett a BFZ több nagyzenekari hangversenyén lépett fel szólistaként, így Stamitz Darmstadti klarinétversenyében 2001-ben Gérard Korsten vezényletével, és Mozart Klarinétversenyében 2005-ben Hugh Wolff vezényletével. A Budapesti Fesztiválzenekarnak a Channel Classics kiadónál 2008-ban megjelent lemezén ő a szólistája Weber f-moll klarinétversenye 2. tételének. New Yorkban, Washingtonban, Edinburgh-ban és Dortmundban is fellépett a zenekar szervezésében kamarakoncerteken, valamint szólistaként a Mozart Klarinétversenyen, a Yamaha által biztosított Mozart-klarinéton. Ács Ákos a Yamaha művésze.

A kurzus témája tehát Mozart A-dúr klarinétversenye lesz, de emellett számos zenekari klarinétszólót választ majd Ács Ákos, amelyeken keresztül érzékeltethetők lesznek az említett különbségek és rá lehet világítani a megoldási lehetőségekre is.

A kurzus nyilvános a közönség és passzív résztvevők számára egyaránt.

Az aktív résztvevők tervezett száma: 6 fő

A kurzus időtartama: 14:00 – 18:00 óra

A kurzus helyzíne: Budapest Music Center – Koncertterem (Budapest 1093 Mátyás u. 8.)

Jelentkezés:

Az aktív résztevők önéletrajzzal 2019. szeptember 20-ig jelentkezhetnek Váraljai-Bátki Margit művészeti menedzsernél, a batki@odz.hu címen.

A kiválasztás eredményét 2019. szeptember 25-ig közlik.

Részvételi díj:

  • aktív résztvevők számára: 10.000,- Ft
  • passzív közreműködők és a nézők számára: a kurzuson 14 órától 18 óráig: 3000,- Ft (jegyként vásárolható: Nyílt klarinétkurzus Ács Ákossal), a kurzuson és az esti koncerten 4000,- Ft (az odz.hu honlapján a Bérletvásárlás menüpont alatt: Mesterkurzus napijegy)

Az aznap esti koncerten, változatlan helyszínen, Ács Ákos előadásában hallhatjuk Mozart A-dúr klarinétversenyét

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.