Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Koncerttel emlékszik Bárdos Lajosra és G. Horváth Józsefre a Prelude Vegyeskar

Koncerttel emlékszik Bárdos Lajosra és G. Horváth Józsefre a Prelude Vegyeskar

Bárdos Lajos születésének 120. és G. Horváth József születésének 90. évfordulóján mestereire emlékezik hangversennyel a Prelude Vegyeskar a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében 2019. október 6-án 17 órakor, ahol a 20. századi kóruszene-irodalom meghatározó művei mellett elhangzanak az a cappella muzsika remekművei is Lassustól Lisztig.

- hirdetés -

Kilencvenéves lenne G. Horváth József karnagy, aki Bárdos Lajos zeneszerző vejeként és tanítványaként meghatározó alakja volt a magyar kórusművészetnek az ötvenes évektől egészen a kilencvenes évek végéig.

- hirdetés -

Prelude Vegyeskarban éneklők azon korosztályba tartoznak, akik G. Horváth Józsefnek, később pedig tanítványának, Kabdebó Sándornak köszönhetően közvetetten Bárdos Lajos útmutatásai alapján szólaltatják meg a zeneszerző jól ismert és ritkán előadott remekműveit, köztük olyan nagyszabású alkotásokat, mint a Jeremiás próféta könyörgése vagy a Magyarországon és világszerte máig legnépszerűbb egyházi Bárdos-mű, a megrázó élményre komponált Libera me, illetve a magyar népzenei motívumokat felhasználó Első népdalrapszódia.

A Prelude Vegyeskar

A Budapesti Corvinus Egyetem (volt Marx Károly, majd Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem) énekkara 1950-ben alakult Chorus Oeconomicus néven. A kórust az Egyetem zenekedvelő diákjai alapították, első karnagya, Mátrai István is az egyetem hallgatója volt. Az énekkar megalakulása óta aktív közreműködője a magyar kórusmozgalomnak, rendszeres résztvevője fesztiváloknak, kórusversenyeknek, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Az énekkart olyan neves karnagyok vezették, mint Tóth Mihály, Pődör B. Albert, Szári Mihály és G. Horváth József. Az 1988-ban beállt átmeneti szünet után a kórus 1991-ben alakult újjá Prelude néven, Kabdebó Sándor irányításával. Az énekkar az elmúlt években sikerrel szerepelt több fesztiválon és versenyen is. Eredményeik közül a Debrecenben kétévente rendezett Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen 1996-ban és 2000-ben a vegyes kari kategóriában, majd 2004-ben női kari kategóriában elért harmadik helyezésekkel és 1999-ben a Spittali Nemzetközi Kórusversenyen elért ugyancsak harmadik helyezéssel, valamint az Óbudai Kamarakórussal együtt a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen elért arany diploma – 2. helyezéssel büszkélkedhetnek. Kiemelkedő eredményünk a Kodály Zoltán V. Magyar Kórusversenyen 2009-ben szerzett első helyezésünk. Közelmúltban elért sikerünk 2014-ben a XV. Neuchateli Kórusfesztivál 3. helyezése. 2015-ben a Prelude kórus megnyerte a Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusverseny vegyeskari kategóriáját, a nagydíjat és a közönségdíjat is.

A versenyek mellett számos fesztiválra is ellátogatott a Kórus: Kolozsvár, Kragujevac, Autun, Nyíregyháza, Bécs. Bár a versenyek és fesztiválok kiemelt szerepet töltenek be a kórus életében, nagy hangsúlyt fektet egyéb koncertek szervezésére is. Ezeken a capella művek a reneszánsztól a kortársig, továbbá Vivaldi Gloria, Händel Messiás, Purcell Dido és Aeneas, illetve Mozart Requiem, Liszt Via Crucis, Beethoven C-dúr mise, Verdi Requiem, Gluck Orfeusz és Euridiké, Fauré Requiem című oratorikus művek csendültek fel. Vidéki koncerteket is rendszeresen szerveznek, és szorgalmasan építik kapcsolataikat külföldi (francia, svéd, spanyol) és magyar kórusokkal egyaránt.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.