Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Lehullt a lepel Banksy inkognitójáról?

Lehullt a lepel Banksy inkognitójáról?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Bár Banksyről, a világ ma alighanem leghíresebb graffitiséről már többször írtunk itt a Senki többet? blogban is, azt – legalábbis a szó szoros értelmében – mégsem mondhatjuk, hogy ő lenne a legismertebb street art-művész, hiszen a munkáit felvett nevén szignáló alkotó sok éve gondosan őrzi az inkognitóját. És bár már sok feltételezés látott napvilágot, hogy ki is lehet ő, néha még fotók vagy videók is megjelentek, amelyeken állítólag ő látható, eddig még soha semmilyen bizonyított állítás nem született a kilétéről. Most viszont egy árverésen elkelt róla egy fotó…

- hirdetés -

Persze azért ne örüljünk, sok köszönet ebben sincs: mert bár a felvételt készítő – a maga műfajában ugyancsak sztár – Chris Levine (1960) állítja, hogy a fotón valóban maga Banksy látszik, ám

a képen konkrétan egy felhajtott kapucnis pulóvert viselő alak látható, ráadásul az is hátulról.

A 62×45 centiméteres, fekete-fehér nagyítás a Sotheby’s néhány napja lezárult londoni online árverésén szerepelt, és 3000–5000 fontos becsérték után végül 35.000 fontért (43.600 dollár; 12,7 millió forint) kelt el.

Chris Levine: Banksy [3D] (Forrás: Sotheby’s)
A kínálatban további fotók is voltak Levine-től; ezek közül a II. Erzsébet királynőről készített híres portré egy példánya 75.000 fontért, egy Kate Mosst megörökítő felvétel 25.000 fontét került új tulajdonoshoz.

Levine jelenlegi aukciós rekordja egyébként 187.500 font (234.023 dollár), ezt 2017 áprilisában a Sotheby’s árverésén fizették ki – 50.000–70.000 fontos becsérték után – ugyancsak a királynőt koronával a fején, lehunyt szemmel megörökítő, 2004-ben készült, Lightness Of Being (A lét könnyűsége) című fotójának egy nagyításáért.

Chris Levine: A lét könnyűsége – forrás: Sotheby’s

De vissza a most elkelt Banksy-„portréhoz”, merthogy ez is újabb találgatásokra teremthet lehetőségeket a művész kilétét illetően. Régóta elterjedt vélekedés ugyanis, hogy graffitis nem más lenne, mint az elektronikus brit popzenét játszó bristoli együttes, a Massive Attack egyik tagja, Robert Del Naja. Egyrészt azt biztosan lehet tudni, hogy Banksy is a nyugat-angliai kikötővárosból származik; első fal-stenciljei az ottani utcákon tűntek fel (és világhírűvé válása óta közülük sokat már le is védett a város, amelyik külön Banksy-graffitiket körbejáró appot is működtet).

Sokan mutatták ki azt is, hogy Banksy graffitijei többnyire mindig akkor és ott jelennek meg a világ különböző városaiban, amikor és amerre az együttes éppen koncertezik. Az is ismert, hogy Levine – aki amúgy maga is zenél – fotósként többször dolgozott együtt a zenekarral. Az is autentikus helyről, magának Levine-nek az elmondásából tudható, hogy a Banksy-felvételről négy nagyítás készült: a most elárverezetten kívül a másik háromból egy a fotósnál maradt, egyet magának Banksynek adott, míg az utolsó példány tulajdonosa nem más, mint éppen Robert Del Naja.

És ha még ez sem lenne elég: az is közismert, hogy Del Naja művészneve az együttesben „3D” – az árverésen szerepelt fotó címe pedig Banksy [3D]

Úgyhogy a kérdés most már csak az: vajon ezért a sok pénzért valaki nemcsak egy „titkos” Banksy-portrét vásárolt, de egyúttal bizonyítékot is az ismeretlen grafitiművész személyazonosságáról, netán az inkognitóját sok éve eredményesen őrző alkotó egy újabb jól sikerült átveréséről van-e szó?

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X